България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ученик с впечатляващо изобретение - как се прави зелен водород вкъщи?

"При най-лекото разтърсване може да се получи химична реакция", каза Крум Филипов

13.11.2023 | 09:17 Редактор: Искра Ангелова

"Зеленият водород е изключително безопасен за правене. Демонстрирах в моята презентация как може да се направи вкъщи, за да се избегнат проблемите. Ако е в малки количества, е безопасно, стига да се вземат конкретните мерки. Това, което правим, е, че използваме процес, който е наречен, електролиза", каза ученикът в 12-и клас в гимназия "Джон Атанасов" Крум Филипов в  "България сутрин".

"Това е процесът, когато имаме химическа смес и разделяме два или повече елемента, които сме използвали, за да я получим. В случая това е вода.  Като разделим водата, получаваме водород и съответно кислород. Моето изобретение, което показах на Деня на предприемача, беше изключително просто - състои се от първи буркан, втори буркан, вътре има залепени проводници. Това може да бъде мед или някакъв друг метал. Всичките са запоени по един конкретен начин", обясни Филипов пред Bulgaria ON AIR.

Идеята да се занимава със зелен водород идва спонтанно.

"Този водород ни подпомага с това, че той е гориво, което може да използваме в бъдещето - не само за електричество, но и за автомобилите ни. В Черно море на дълбочина от 100 до 200 метра има много сероводород, което предотвратява това да се зароди живот там. Знаейки че водородът е гориво, което ще се използва в бъдеще, видях възможност и тя е да може да се събира този сероводород отдолу, да се разделя на водород и сяра. А сярата е основен материал при правенето на батерии", поясни ученикът.

По думите му всичко звучи лесно, но много неща може да се объркат: "Колеги ми обясниха, че този процес е изключително опасен, защото при най-лекото разтърсване може да се получи химична реакция и лека експлозия."

Оказва се, че технологията със зеления водород е нова, скъпа и не е достатъчно надеждна все още.

Гледайте целия разговор във видеото.


6
4 rate up comment rate down comment 0
Nachko
преди 5 месеца
Този процес е познат от поне сто години. Не сте ли чували за Браун газ?!? Откриватели на топлата вода в 21 век... Сигнализирай за неуместен коментар
5
0 rate up comment rate down comment 1
Друг по-прост Човек
преди 5 месеца
Абе това със сероводород не му ли викаха пръдня? Сигнализирай за неуместен коментар
4
0 rate up comment rate down comment 0
Прост Човек
преди 5 месеца
Абе, тия са мноо прости бе. И яз не моем ги стигнем. Па и ъкъло им зелен. Ама е по-зелен на тия дека ги четат.Е па така е простотията не мори, а само мъчи. Фане ли го некой, цел живот го мъчи и нема отърва не.Аман Сигнализирай за неуместен коментар
3
3 rate up comment rate down comment 0
Романов
преди 5 месеца
Нямаш ли домашен зелен водород,нищо нямаш Сигнализирай за неуместен коментар
2
5 rate up comment rate down comment 0
Недознайко
преди 5 месеца
1
9 rate up comment rate down comment 1
Чичо Браун
преди 5 месеца
Нищо,ново не показал! Претоплена манджа,за да се раздели водата на въглерод и кислород е нужна пак енергия,кое му е зеленото? Сигнализирай за неуместен коментар