България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Силата на Израел - воюва нощем, "Хизбула" е най-тежко въоръжената групировка в света

"В подземните тунели има запаси от гориво, оръжия и храна за дълъг период от време", каза военният експерт Ивайло Иванов

31.10.2023 | 08:47 Редактор: Искра Ангелова

Сухопътната офанзива на Израел в Ивицата Газа бавно и постепенно продължава. По последна информация израелските танкове са достигнали плажа в Газа. На този фон се появиха данни, че САЩ са убедили Израел да отложи мащабна операция. Има ли все още шанс за примирие?

"Това, което беше обявено от израелската страна, е, че това е вторият етап на операцията, като очакванията са, че това все още не е същинската част на операцията. По-скоро опознаване на израелската страна с терена, опит да се открият слабите страни на "Хамас", с бой да се проучи какви са възможностите и вече на по-късен етап основните израелски сили да настъпят", каза военният експерт Ивайло Иванов в студиото на "България сутрин".

Според него няма как Израел да продължи да изчаква със сухопътната операция, въпреки че има информация, че САЩ са оказали натиск да не се започва с мащабна сухопътна операция.

"Тези войски, които бяха струпани толкова време на границата между Израел и Газа, не могат да се държат в това състояние. Това генерира и значителни разходи, влияе и на бойния дух. Трябва да има развитие и ние го виждаме през последните няколко дни. Израелската армия е известна с това, че от десетилетия предпочита да воюва нощем заради технологиите, които притежава. Това е предимство - в нощта противникът, който не е подготвен за такива условия, се оказва в неизгодна позиция. Иран също се е възползвал от подобна практика", допълни Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че нощните операции всъщност затрудняват противника.

"Освобождаването на петия заложник е потвърждение на позицията на Израел, който каза, че със сухопътната операция шансовете за освобождаването на заложниците са много по-големи, отколкото ако се разчита само и единствено на преговорите. Допълнителен стимул за Израел е, че ако страната отиде изцяло на преговори с "Хамас" за заложниците, отказвайки се за момент от сухопътната операция, ще даде доста негативен знак от гледна точка на това, че множество други терористични организации в региона ще разчетат това като слабост на Израел", категоричен е военният експерт.

Иванов е на мнение, че военните действия ще направят ситуацията много по-трудна, но: "Израел заяви, че унищожаването на "Хамас" е първа цел, а втората цел е освобождаването на заложниците. Това, което е проблем, е, че провеждането на сухопътната операция е на земята, а както вече беше коментирано, че силата на "Хамас" е под земята - тези прословути над 1000 тунела. Това дава възможност на организацията да провежда една съпротива срещу израелската армия."

"За да унищожи "Хамас", Израел трябва да влезе в тези тунели или поне по някакъв начин да ги унищожи ефективно - нещо, което в предишните кампании не се случваше. Израел е поставен пред огромна задача, това обяснява и бавното придвижване. Няма никакво съмнение, че целта на израелската армия, използвайки всички налични средства, е да блокира движението на "Хамас" както на земята, така и под нея. Това е и целта на тази блокада, която беше наложена на Ивицата Газа", коментира Ивайло Иванов.

От думите му стана ясно, че всъщност в подземните тунели на "Хамас" има запаси от гориво, оръжия и храна за дълъг период от време.

"Малко вероятно е Иран да се включи пряко във военния конфликт. Това всъщност е най-лошият сценарий. Това ще означава, че военният конфликт е извън контрол, включвайки други държави, включително Иран. Там опасността е друга - групировки, подкрепени от Иран, да се включат в конфликта. Разбира се, най-голямата заплаха е "Хизбула", която е обявена за най-тежко въоръжената групировка в света. Тя разполага със сериозен арсенал, ракети, които могат да достигнат до цялата територия на Израел", добави военният експерт.

Гледайте целия разговор във видеото.