България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изкуственият интелект не може да направи по-добър избор от човека

Около това мнение се обединиха експертите д-р Павлин Добрев и Марина Токач

30.10.2023 | 09:50 Редактор: Тодор Петров

Само с няколко команди към изкуствения интелект можем да намерим решение на сериозни въпроси. Може ли изкуственият интелект да ни каже кой е най-добрият кандидат на изборите и какви качества трябва да притежава?

"Много често една машина има предразсъдъци и стереотипи. Важен е този, който е задал командите на компютърното устройство. Изкуственият интелект ще избере същия стереотип, а от това трябва да избягаме. Много трудно една машина може да оцени каква точно е емоционалната интелигентност на кандидата. Често го наричаме интуиция, говориш си с един човек и има химия. Можеш ли да я превърнеш в цифри, в статистика?", коментира специалистът по изкуствен интелект д-р Павлин Добрев в "България сутрин".

Той изтъкна, че на първо място е човекът, който избира. 

"Не може да назначите лидер, той трябва да бъде избран. За един лидер е много важно да взема решения - характеристика, която трудно би могла да бъде дигитализирана", отбеляза Добрев.

Експертът "Човешки ресурси" Марина Токач на свой ред коментира, че можем да захраним система от гледна точка на различни характеристики в избора на един лидер, но изкуственият интелект не може да направи по-добрия избор. 

"Технологиите се адаптират към нашите нужди. Изкуственият интелект може да спомогне да правим по-информирани избори. В никакъв случай няма да ни измести, човешкият фактор няма как да отпадне", категорична е Токач пред Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че изкуственият интелект има спомагателна функция, когато не правим избори. Би могъл да ни спести и чисто административни задачи.

"Извън качествата и уменията - кой къде е завършил и какъв професионален опит има, за мен е много важно този човек да се вписва добре в екипа и да бъде различен. Машината донякъде може да има препоръка за избора, който да направим, на базата на статистика. Но от една страна е емоционалният елемент, от друга страна е дали човекът отговаря на визията на компанията", обясни Токач.

Тя е на мнение, че изкуственият интелект по-скоро е спомагателен ресурс, отколкото нещо, на чиято база да вземем правилния избор.

Гледайте целия разговор във видеото.