България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Филмът "Аромат на липа" показва смешно-тъжната страна на живота на българите в САЩ

Режисьорът Сиси Денкова и актрисите Йоана Буковска и Албена Колева с подробности за лентата

24.10.2023 | 09:13 Редактор: Тодор Петров

Филмът "Аромат на липа" тръгва по кината в цялата страна от 27 октомври. Той представя живота на българите в САЩ, а основна заслуга за това има режисьорът Сиси Денкова.

"Аромат на липа" се роди от емигрантския ни път в Америка, от 25 години сме там. Нашите приключения бяха базата на сценария. Понякога ставаме повече българи в Америка, отколкото в България. Неволята ме движеше напред. Правих всичко възможно да извадим визи и да започнем да снимаме", сподели тя в студиото на "България сутрин".

Героинята на актрисата Йоана Буковска във филма обича да назовава нещата такива, каквито са, дори в по-мрачните ми окраски. 

"Тръгва към Америка, за да може да плаща парното на баща си. Много хора са подтикнати именно от такива мотиви - да могат да помагат на родителите си да оцеляват. Емигрантството не е по-хубавият начин на живот. Винаги се чувстваш като есенно листо и някак искаш вкъщи. 
Този филм е много хубав калейдоскоп от български характери. Там ще разпознаеш себе си, съседното семейство, типичните отношения между българите", коментира тя за Bulgaria ON AIR.

Aктрисата Албена Колева на свой ред каза, че всеки, който си тръгне от страната ни, носи България със себе си и се сеща за детството си, за приятелите си. 

"Липата е символ точно на това. Сигурна съм, че е така с хората, които са там. Очаквахме страшни "тесли", голямата ми изненада беше, че нямаше такова нещо - страхотна организация! Благодарение на Сиси и нейното семейство. И преди съм ходила в Америка и знам какво е да си в тази огромна страна без кола и без да познаваш никого", посочи тя. 

По думите на Колева това не е филм за емигранти, а смешно-тъжна българска история.

Гледайте целия разговор във видеото.