България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Суперкомпютърът "Хемус" притежава страхотни възможности, ще помага най-много в медицината

Инсталиран е в продължение на 9 месеца и може да изпълнява по 100 000 задачи едновременно, каза проф. Емануил Атанасов

20.10.2023 | 08:01 Редактор: Вяра Димова

В БАН беше представен български суперкомпютър - "Хемус", който може да изпълнява по 100 000 задачи едновременно. 

"Суперкомпютърът има над 1 млн. изчислителни ядра. В него има сървъри, които са съоръжени с мощни графични процесори и дават по-голямата част от производителността. Имаме 128 сървъра, съоръжени само със "Сипио", които могат да изпълняват различни задачи", каза проф. Емануил Атанасов от Центъра за върхови постижения към БАН в студиото на "България сутрин".

Суперкомпютърът е отворен към задачи от различни области на науката. Очакванията са неговите възможности да се използват най-много в областта на медицината - търсене на нови лекарства, изследвания в областта на изчислителната химия, климатология, обяви проф. Атанасов.

"Има развитие в технологиите. За да използваме най-модерните алгоритми, имаме нужда от голямо количество изчислителни елементи и те изпълват пространство. В случая изпълват нашия Център, който е построен по този проект и финансиран по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", обясни гостът. 

Пред Bulgaria ON AIR професорът от Центъра за върхови постижения към БАН изтъкна, че България държи лидерство през годините, и то е не само в областта на техниката, но и при хората, които могат да я използват.

"Предизвикателство за нас бяха различните административни процедури, които са много тежки. Осъществяваме обществени поръчки, в които се стремим да бъдем максимално отворени. В поръчката за суперкомпютъра участваха 5-6 фирми, представляващи различни производители. Самият суперкомпютър беше инсталиран в продължение на 9 месеца. Той има ограничение да не работи на повече от 220 kW", каза още проф. Атанасов.

По думите му суперкомпютърът вече работи, но все още се извършват тестове. "В момента сме основните ползватели. Името избрахме, за да подчертаем, че е хетерогенен", уточни гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.