България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Операта "Фауст" на софийска сцена в НДК дава много обещаваща заявка

Директорът на операта в Стара Загора Огнян Драганов разказа за спектакъла

16.10.2023 | 09:08 Редактор: Тодор Петров

За първи път в София на сцената на зала 1 на НДК ще видим впечатляваща продукция на операта "Фауст". Това ще се случи на 22 октомври. Спектакълът е съвместна продукция на Държавна опера-Стара Загора и Държавен куклен театър-Стара Загора. 

За да достигне магията на това изкуство до всички зрители са ангажирани повече от 300 души.

Директорът на операта в Стара Загора и режисьор на "Фауст" - Огнян Драганов, сподели в студиото на "България сутрин", че това е идея, която преминава през техния оперен театър, започвайки още с първото представление, което са направили с кукли - "Турандот". 

"Поставяме нашите артисти в огромен коридор на живота, който накрая завършва с тъмна бездна. В него се появяват предизвикателства, езикът подсилва избора ни към по-предизвикателното и което ни носи по-голяма наслада - да имаме повече и повече. Куклите са еманация на доброто и злото, които непрекъснато се борят в нас", обясни Драганов пред Bulgaria ON AIR.

Оказва се, че цели две години са се занимавали с това много сериозно заглавие - "Фауст", за да създадат едно хомогенно представление.

"Направихме голяма крачка към по-съвременен прочит на тази френска романтична опера. Кукленото и оперното изкуство преживяват своето развитие и когато се съчетават, трябва да бъдем много внимателни, за да разкажат нашия разказ в симбиоза, а не едното да доминира над другото. Куклите изграждат плана на борбата в човешката душа", посочи още Драганов. 

Директорът на операта в Стара Загора е на мнение, че трябва с по-ясни изразни средства да се работи и по-добре бъде артикулиран разказът, съчетавайки безброй елементи в себе си - в това число е балетът.  

Главните действащи лица са едни от най-известните ни оперни изпълнители, обърна внимание режисьорът на "Фауст".

Огнян Драганов завърши с думите, че спектакълът е с голяма продължителност, но зарежда публиката с позитивна енергия.

Гледайте целия разговор във видеото.