България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кандидат за кмет на София назова решението на проблема с детските градини

"Сигурността ни е на много ниско ниво", каза Асен Ангелов

13.10.2023 | 08:38 Редактор: Искра Ангелова

Остават само две седмици до местния вот. Една от най-оспорваните битки ще бъде тази в столицата, където в съревнованието на идеи влизат 22-ма кандидати.

"Моята дъщеря е на една година, догодина трябва да започне детска градина, а за това няма решение. Семеен съм и с времето се научих да не бъда егоист, започнах да мисля за повече хора. Когато излизам навън, виждам, че много хора имат проблеми. Това започна да ме дразни. Аз съм и от тези софиянци, които няма за кого да гласуват от години. Политиците говорят едни и същи неща, а правят съвсем различно", каза кандидатът за кмет на София от партия "Справедлива България обединени родолюбци"  (СБОР)  Асен Ангелов в "България сутрин".

Според него е възможно проблемът с детските градини да бъде решен.

"Ако имам тази възможност, проблемът ще бъде решен. Не е сериозно да се твърди, че една столица не може от години да реши лесно решим проблем. Когато един родител няма къде да заведе детето си на детска градина, може да остане без работа. Това е много тежко за икономиката. Този въпрос не е само емоционален. Когато аз бях малък, в подблоковите пространства имаше дневни центрове и филиали на детски градини. Това може да се направи, макар и временно", допълни Ангелов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че в Европа има изключително добри практики, включително и мобилни детски градини, които са в дворовете на училищата.

"След като се реши проблема, общината си ги прибира. Има и други решения - за 5-6 години да се построят детски градини. Ако на софиянци им се струва твърде амбициозно това мое изказване, дори бих обявил и бедствено положение в града. Искам да живея в град, който не пречи. Как да стигнем до по-сериозните теми като икономика, социална политика, като ние не можем да решим ежедневните си", коментира още кандидатът за кмет.

По думите му спортът и културата също са проблем, защото са неглижирани.

"Сигурността ни е на много ниско ниво. Трябва да се каже и покаже на софиянци, че техният живот, който толкова бързо изтича, е важен. И тогава този човек, който управлява града, и за него стане важен животът, тогава нещата ще се наредят", поясни Асен Ангелов.

Попитан дали би се изкушил да откликне на покана за членство в някоя от партиите, той отговори: "Много пъти съм получавал покани за членство. До момента не съм приемал такова. Не съм намерил този убедителен партньор, с който искам да се идентифицирам. Ще бъда такъв кмет, какъвто съм в ежедневието - добре подготвен експерт. Доказал съм, че зад гърба си имам добре свършена работа. Ще говоря за всички проблеми и ще започна от там, където съм най-силен - финансите, след това започваме да говорим за икономиката на София."

Той разкри, че ако стане кмет на София, първото нещо, с което ще се захване, ще са ежедневните проблеми на софиянци.

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.