България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ГЕРБ няма да събори кабинета, страх от обвинения държи сглобката цяла?

Социологът Добромир Живков и политологът Георги Киряков споделиха очакванията си за вота на недоверие към правителството

12.10.2023 | 08:55 Редактор: Тодор Петров

Първи вот на недоверие и първи сериозен тест за управляващата сглобка. Протестът на миньорите и енергетиците се превърна в повод за политически атаки.

Социологът Добромир Живков смята, че вотът ще разкрие малко по-надълбоко противоречията в управляващата коалиция. Сигналите от ГЕРБ са вдигане на жълти картони към кабинета, но те не биха позволили този кабинет да падне и да изпаднем в спирала от липса на перспектива пред държавата, на мнение е той.

"Убеден съм, че от "Възраждане" ще чуем много думи за загуба на суверенитет, помощ за Украйна. Този вот на недоверие ще остане като неуспешен и ще бъде използван за политически цели в настоящата кампания", заяви гостът на "България сутрин".

Живков не изключва възможността в парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ДПС да има депутати, които биха подкрепили вота на недоверие или да гласуват "въздържал се". Той очаквам в БСП, ИТН и "Възраждане" да се гласува без изключение "за" вота.

Политологът Георги Киряков очаква да чуе обвинения от опозицията към управляващите, че са се провалили в управлението на държавата и социалните ангажименти към хората. Всичко това, по думите му, ще бъде гарнирано с упреци от едните и другите за предизборната кампания. Оправдателен режим ще имаме от управляващите и атакуващ, че опозицията извлича дивиденти от атаките си, на мнение е Киряков.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че страхът да не бъдат обвинени за разпада на управлението крепи управляващата сглобка. 

"Тази сглобка ще продължи да съществува до ротацията. Много е важно критиките на ГЕРБ към определени министри как ще бъдат преодолени в избора на други министри от Мария Габриел. Критики ще има, но няма да видим разпадане на коалицията. Коалиционни проблеми се решават в разговори вътре в самото управление", подчерта Киряков.

Политологът не е видял индикации, че някои от депутатите в коалицията са готови да подкрепят критики на опозицията, само и само да постигнат цел, която е различна от коалиционното управление.

Живков отбеляза, че това е партньорство, в което нито един от двамата партньори не е щастлив с другия, но все пак е започнала работа по решаване на проблеми и се вижда по-ясно евроатлантическата спойка на тази коалиция. 

"Това започва да се разпространява като модел от върха надолу, което ще доведе до по-умерена кампания. Въпросът в перспектива е поведението на ДПС, в частност на г-н Пеевски. Ролята на ДПС ще бъде особено интересна. Ясно е, че ще поискат да влязат във властта - да поемат определени ресори. Това ще стане, въпреки стопиращата заявка от Пеевски", заяви още социологът.

Според него ДПС може да е колело в този механизъм, а може и да се смазката. Но гръбнакът е от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, припомни Живков.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа