България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Милена Фучеджиева представи "Ваймар експрес" - филм, свързващ минало и настояще

Антисемитизмът не си е отивал, каза режисьорът и писател

11.10.2023 | 10:09 Редактор: Росица Николаева

Милена Фучеджиева представи документалния филм "Ваймар експрес". Това е филм за отговорността на думите, за хората на изкуството, които имат влияние над обществото.

"Ваймар експрес" е измислен влак, той е метафора за бързото желание за европейска популярност на една група писатели от 17 страни, сред които и Фани Попова-Мутафова. Тя е единствената българка в тази група, която е поканена по идея на Гьобелс за европейски писателски съюз и да използва техния талант в полза на Райха, предлагайки им преводи на техните творби. Те се задължават да направят клонове на този писателски съюз в собствените си страни. Тези писатели се занимават с литература, но и с нацистка пропаганда", разказа Фучеджиева в студиото на "България сутрин".

Филмът е за трима писатели - Фани Попова-Мутафова, Робер Базиа и Кнут Хамсун. Фучеджиева подчерта, че можем да търсим и сега препратки към това време.

"В много тежка ситуация се оказа света отново. Това, което се случва в Израел, е плод на антисемитизма. Израел е заобиколен от държави, които искат страната да не съществува и евреите да бъдат изтрити от лицето на земята, което се е случвало и преди. Във филма тези писатели, които са отишли на тази среща, са дали своето съгласие с нацистите и за антисемитизма. В случая "Хамас" са равностойни на нацистите", уточни тя.

Пред Bulgaria ON AIR режисьорът изрази своето учудване, че сега 30 дружества от Харвард са обявили в подкрепа на "Хамас".

"Техните професори са потресени от това. Няма оправдания в подкрепа на "Хамас", изтъкна тя и цитира думите на Голда Мейр, че "с терористи не се водят преговори, а се воюва".

"В момента живеем във време, когато се възражда нова ярост срещу евреите и се надявам този филм да помогне на младите хора да разберат, че антисемитизмът не си е отивал. Той се скрива за известно време, след което пак се появява, това са някакви цикли. Аз безкрайно обичах и уважавах Фани Попова-Мутафова. Когато осъзнах, че тя не се застъпва за Дора Габе, която е изселена и губи гражданските си права, се разочаровах", сподели Фучеджиева.

Тя благодари на организацията на българските евреи "Шалом" за подкрепата за филма.

Гледайте целия разговор във видеото.