България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Максим Делчев: Еврейската общност в България е разтърсена от ужаса в Израел

Благодарим на българската държава за бързата реакция и подкрепата, каза представителят на Организацията на евреите у нас

10.10.2023 | 08:52 Редактор: Росица Николаева

Еврейската общност у нас преживява тежко конфликта в Израел. Той заяви Максим Делчев от Организацията на евреите в България "Шалом" в ефира на "България сутрин".

"Еврейската общност е разтърсена от събитията. В събота и в неделя ние празнувахме поредица от празници. В събота сутринта в синагогата научихме какво се случва и бяхме потресени. Все още за много от нас е прекалено емоционално и прекалено трудно да осъзнаем станалото. Това е ужасна трагедия, която продължава да се развива и всеки ден научаваме нови и нови подробности", подчерта Делчев.

Той изтъкна, че няма да има семейство в Израел, което да не познава някой, който е пострадал.

На въпрос дали има хора, които са се свързали с организацията "Шалом" за подкрепа, Максим Делчев отговори, че няма бежанска вълна и няма хора, които да пристигат насам.

"Има израелски граждани, които са били на почивка у нас и заради забавянето на полетите много от тях са в трудно състояние. Ние се опитваме да им съдействаме, заедно с посолството на Израел - да имат подслон, да имат това, което им е нужно. Но повечето от тях искат да се завърнат в Израел", посочи още гостът на Bulgaria ON AIR.

Делчев подчерта, че организацията им съдейства и на български граждани, които са в Израел и искат да се завърнат у нас.

Той отбеляза, че непрекъснато са във връзка с познати и роднини, които живеят в Израел. 

"Кметът на един от регионите Шаар Негев, който  преди няколко месеца беше в България -  прави посещения на младежи на разменни начала, загина в борба с терористите, които влязоха в неговия град. За нас е прекалено тежко", каза Делчев.

Той коментира и езика на омразата в социалните медии.

"Искам да призова всички разумни граждани да подходим по-човешки в този конфликт. Да не търсим разделението - кой е крив, кой прав, кой е започнал първи. Има значение, че 250 човека, които са отишли на музикален фестивал, са останали завинаги там. И затова моят призив е да подходим човешки, със състрадание, да усетим болката на всички, които са загубили своите близки. И да осъдим тези, които извършват зверствата", заяви Делчев.

Гостът благодари на българската държава за бързата реакция. "Имаше съвет при премиера Денков, както и подкрепа от различни институции. В сферата на сигурността няма данни да има реална заплаха към обекти у нас. Много съм благодарен на правителството, че реагира мигновено и засили охраната около наши обекти", изтъкна той.

Гостът изтъкна, че организацията му е в контакт със Световния еврейски конгрес и с Европейския еврейски конгрес. Засега тези хора имат нужда от морална подкрепа и от убеждението, че насилието няма място в нашия свят и ние трябва да го заклеймим, завърши той.

Гледайте целия разговор във видеото.