България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Топло време до края на септември и през първата десетдневка на октомври

Сняг по планините може да се очаква към 10-11 октомври, каза синоптикът Петър Янков

28.09.2023 | 08:03 Редактор: Тодор Петров

Астрономическата есен дойде. Идва ли захлаждането и какви температури ни очакват в следващите дни?

Синоптикът Петър Янков съобщи в студиото на "България сутрин", че температурите в края на септември ще бъдат между 25 и 28-29 градуса. В началото на октомври температурите ще се задържат сравнително високи за сезона - с 3-4 градуса по-високи от климатичните норми. Градусите тогава ще бъдат между 22 и 27.

"Валежите ще бъдат оскъдни. Днес ще има превалявания главно в югоизточните части от страната. Интензивните валежи в момента са в района на Волос. Циклонът изнася дъждовните облаци към Истанбул. При нас максималното количество валежи ще бъде 5-6 л/кв.м в района на Южното Черноморие. Няма опасни валежи за нашия район", обясни Янков за зрителите на Bulgaria ON AIR.

В петък времето ще се стабилизира и в събота ще бъде подходящо за високопланински преходи и посещение на Черноморието ни. Максималните температури на въздуха ще бъдат 26-27 градуса. Следващите валежи ще бъдат в неделя, отново в Югоизточна България. В петък и събота времето в Гърция ще бъде подходящо за посещение от сънародниците ни. 

Дългосрочните прогнози са за по-топло време в първата десетдневна на октомври. Периоди с превалявания и захлаждания евентуално са 5 и 6 октомври. Сняг по планините може да се очаква в края на първата десетдневка на предстоящия месец - 10 и 11 октомври, стана ясно още от прогнозата на Янков.

Синоптикът посочи, че глобалното затопляне на Балканите се проявява със зачестяване на проливните валежи. 

"Намираме се в процес на повишение на температурите. На Балканите има много бърза смяна на въздушната маса от топла към по-хладна. При тези чести смени се пораждат мощни купесто-дъждовни облаци. Зачестяват тези проливни валежи и ние трябва да вземем мерки", каза Янков.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.