България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как покрай художествената гимнастика българската лютеница стигна до Япония

Възнамеряваме да внасяме част от розовото масло, съобщи Кейта Тогаши

27.09.2023 | 08:49 Редактор: Толя Стоянова

Зеленчуците ни са на практика същите, които ги има в България. Във връзка с Олимпийските игри, които се провеждаха в Токио, ние бяхме поканили българска треньорка по художествена гимнастика, която дойде да живее при нас и тя освен да преподава, ни показа и българска традиционна кухня. Оризът е основна храна в Япония, но ние ядем и хляб, и паста, а тази лютеница е чудесна за тях, също така и за месо. Това каза в студиото на "България сутрин" служителят в Община Мураяма, отговарящ за отношенията с България, Кейта Тогаши.

На въпрос за колко се продава лютеница в Япония, той отговори, че цената ѝ е между 300 и 400 йени. Това е между 5 и 6 лева. Г-н Тогаши сподели, че град Мураяма не внася директно кисело мляко и лютеница от България.

"Град Мураяма е едно малко градче, населението му е колкото на град Карлово. Една от инициативите беше да стане град домакин на българската художествена гимнастика. Има такъв клуб в средното училище при тях и по този начин беше направена връзката", каза координаторът в Мураяма за България Янко Попов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Лютеницата не е единственият български продукт, който привлича интереса на японците.

"Едно от нещата, които възнамеряваме в бъдеще да внасяме, е част от розовото масло и да вземем българския опит - да видим дали може и ние да произвеждаме. Започнали сме обмен с Карлово. Утре имаме среща с кмета и с фирма "Българска роза", с която ще говорим за бъдещи проекти", съобщи Кейта Тогаши.

Гледайте целия разговор във видеото.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа