България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Валентин Радев: Дронът е попаднал случайно у нас, но всяко докосване може да го взриви

"Тази мина е опасна до 60 метра, има 400 грама взривно вещество", каза бившият вътрешен министър

19.09.2023 | 08:17 Редактор: Искра Ангелова

Специализиран екип на военноморските сили взриви дрона, намерен край водите на Тюленово. Министърът на отбраната заяви, че летателният апарат вероятно е от войната в Украйна. На този фон премиерът Николай Денков призова президента да свика Съвета за национална сигурност, за да се установи има ли рискове за България.

"Акцията по унищожаването на боеприпаса протече по обичайния начин. Такива случаи в държавата са много, буквално всяка седмица българската армия унищожава намерени боеприпаси. Но за първи път е дрон. Видяхме водолазите по потници, но да не забравяме, че това не са хора от сухопътните войски, които обичайно ги виждаме с с каски, шлемове", каза бившият вътрешен министър Валентин Радев в студиото на "България сутрин".

По думите му все пак поведението и облеклото са били непрофесионални.

"Но пък момчетата се справиха, браво. Не е лесно за такъв боеприпас, който не се знае в какво състояние е. Всяко докосване може да го взриви. Хубавото е, че никой не е отишъл и браво на човека, който е подал сигнал, и полицията си свърши добре работата. Тази мина е опасна до 60 метра, има 400 грама взривно вещество, може да убие човек", допълни Радев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че е могло да се отиде веднага на мястото, но: "Никой не знаеше този боеприпас как е вързан - дали е с взривател, може да цъка някакъв механизъм. Това с жичките да се прави в тъмната част на денонощието, дори под осветление, е опасно. Но и този дрон е случайно там. Целта му не е била България. Дронът е летателно средство, което не може да лети на големи разстояния - максимум до 30 километра."

Според него искането за свикване на Националния съвет по сигурността е пресилено.

"Нищо съществено не е станало, има война наблизо, която дава жертви всекидневно. Военноморските сили имат 5 радара, които са разположени. Тя работи от 2011 година. Ще стане ясно чий е дронът, но това не е толкова важно - дори да е бил украински или руски - ние не сме били цел. Това си е между тях и случайно попада у нас", коментира Радев.

Той коментира и другата актуална тема - гонката на няколко момчета в София, извършили грабеж, завършила с убийство на 18-годишно момче.

"Полицаят е решил, че престъпникът е прекрачил правилата и трябва да бъде спрян. Това е защитата между нас, нормалните граждани, и тези, които нарушават правила. При собствена защита той може да употреби оръжие, първоначално полицаят винаги има заредени 3 стоп патрона, които не ви убиват, но ви удрят много тежко. Това е направено с цел защита на гражданите", поясни бившият вътрешен министър.

Основателни ли са протестите на земеделците и ще променят ли решението на властта за вноса от Украйна?

Не са основателни и няма да променят решението на управляващите, които имат силни аргументи за отмяна на забраната. Очаквам цените на храните да се понижат.
39%
Протестите са основателни и ще доведат до пореден обрат по казуса с вноса от Украйна. Решението обрича родните производители.
29%
Основателни са, но едва ли властта ще промени решението си. Вероятно отново ще им обещаят компенсации.
28%
Не съм достатъчно запознат с темата и нямам категорично мнение.
3%
Общо 1300 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.