fallback

Играчи на пазара крият лекарства от аптеките, формулата е смятала грешно

Председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов с разкрития

18.09.2023 | 09:46 Автор: Вяра Димова

Три фирми са изнесли незаконно от страната лекарства, попадащи в забранителния списък, без да го декларират. Това показа доклад на ДАНС до парламентарната здравна комисия, според който законодателството за ограничаване на износа е разработено умишлено в услуга на търговците, а не в обществен интерес. 

"Паралелният износ има твърде малко проблеми. Запознах се с доклада. Прословутата формула, за която се говореше от миналата година, е била сгрешена и поправена от министър Сербезова. Тя е била длъжна да приведе формулата съобразно закона", коментира председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов в студиото на "България сутрин".

Гостът обясни и какво представлява самата формула:

"Законът за лекарствените продукти в хуманната медицина дефинира създаването на системата за проследяване на наличностите. Когато наличността на даден лекарствен продукт, който е в позитивния лекарствен списък, падне под 65% от средномесечното потребление за последните 6 месеца, влиза в забранителния списък за реекспорт. Така се гарантират количества за българските пациенти".

Пред Bulgaria ON AIR Маринов посочи, че формулата е смятала грешно. "Обърнали са се към министър Сербезова и тя е направила одит", отбеляза гостът.

Системата дава възможност на определени "играчи на пазара" да задържат определени количества и да ги крият, подчерта председателят на Българския фармацевтичен съюз.

"Ние, аптеките, не искаме да виждаме икономическото състояние на даден склад. Интересува ни, когато търсим даден лекарствен продукт и складът казва, че го няма, да можем да проверим през системата СЕСПА дали действително го няма", настоя Маринов.

Той изтъкна, че вече има предложено решение и трябва да бъде реализирано. "Разбрах, че ще има специална комисия. Всичко това ние ще го кажем там", каза още гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback