България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Ще поскъпне ли токът след либерализацията на енергийния пазар и има ли опасност от аварии?

Възможностите за компенсация се намаляват драматично, заяви Еленко Божков

18.09.2023 | 09:23 Редактор: Тодор Петров

Вече има внесени законодателни промени за пълната либерализация на енергийния пазар у нас, която трябва да започне от началото на следващата година, но ще бъде поетапна. 

Бившият зам.-министър на енергетиката Еленко Божков каза в студиото на "България сутрин", че либерализацията трябва да се случи, тъй като е поет ангажимент от правителството по Плана за възстановяване и устойчивост. 

"Лошото е, че промените в закона влязоха твърде късно и се наложи да се обсъждат през лятото. Виждам над 25 становища на различни организации и над 11 становища от граждани. Подкрепям тезата, че предвид войната и социалното напрежение, е добре фактическото либерализиране да се отложи с 2-3 години. Това не пречи да се работи по нормативната база и изясняване на модела, който ще замести обществения доставчик", коментира гостът на Bulgaria ON AIR.

Божков посочи, че основният инструмент за либерализация на енергийния пазар е премахване на националната електрическа компания като обществен доставчик и търсене на други начини за компенсиране на битовите цени, които при либерализиран пазар не може да не нараснат.

"Благодарение на решения на правителството от последния месец, възможностите за компенсация се намаляват драматично. Намаляването на цената на атомната централа под 150 лева я прави под нейната себестойност. Увеличават компенсациите и парите във фонда ще се изчерпят по-бързо. За кого по-напред пари от този фонд?", обясни енергийният експерт.

"Хората ще избират сами? Напротив. 60% от потребностите за електрическа енергия ще се купуват от крайните търговци от нова платформа на борсата, където ще трябва да правят микс за своите потребители с дългосрочни договори. Останалите 40% са на свободния пазар. Отново КЕВР ще решава каква да е крайната цена и оттам каква да е компенсацията. Мотивите към закона са повече от скромни и постни, те трябва да се разширят и обосноват", подчерта Божков.

По думите му, ако системата не се управлява добре и не се назначи "ефективно лечение на пандемията от фотоволтаици, която е обхванала държавата", съществува възможност да се получи авария, която да доведе до прекъсване на електрическата енергия вследствие на превес на друга технология. 

"По-скоро са възможни инциденти, аварии, но аз разчитам на компетентността на диспечерите", отбеляза бившият зам.-министър на енергетиката. 

Според него протестиращите в защита на "Мариците" имат голямо основание за това.

Гледайте целия разговор във видеото. 

1
0 rate up comment rate down comment 0
Георги
преди 2 седмици
За това са виновни политиците, защото всичко е на хартия в последния момент,микса с фотоволтаиците още не е заработил трябва всичко да се от тренира Сигнализирай за неуместен коментар