България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Миньори и енергетици излизат на протест: "Липсва конструктивен диалог, лъжат ни"

Искаме механизъм, който да даде резултати, настоя Александър Загоров

18.09.2023 | 08:28 Редактор: Вяра Димова

Миньори и енергетици излизат на протест. Зад тях застават двете синдикални организации КТ "Подкрепа" и КНСБ. Националният протестен митинг е за запазване на въгледобива и срещу преждевременното затваряне на мощностите във въглищния сектор. 

"Решенията предстоят. Диалогът не води до решения, не е конструктивен. Няколко дни назад имаше потвърждения, тайно се свика обществено обсъждане. Без разгласяване, указания, покани - в последния момент. Моите колеги са се оказали още веднъж в ситуацията на лъжа и измама", каза конфедералният секретар на КТ "Подкрепа" Александър Загоров в студиото на "България сутрин".

Алтернатива в момента липсва, а предложенията, отправени към сектора, са не на място, коментира гостът.

"Нищо друго, освен бъдеще време, не се използва. Имаше едно предприятие "Централна ремонтна база", което в годините претърпя приватизация и развитие. То е огромно. До него има всичко, но стои запустяло", даде пример конфедералният секретар на КТ "Подкрепа".

Пред Bulgaria ON AIR Загоров обясни, че за помощи от Европа трябва да има физически носител.

"Дружество, което да върши каквото и да било, трябва да има инвеститор. Най-голямото противостоене е срещу преквалификацията. Такава не може да има просто заради самата преквалификация. Трябва да е целенасочена. На нас ни се предлага нещо страшно. Ако имаме бизнес за 100 лв. с един тон въглища, върху него заради емисиите се прави бизнес за още 100 евро. Това означава, че емисиите са проблем, а не въглищата", обясни той.

Според Загоров трябва да живеем по-екологично и при по-подредена ситуация може да има и соларни паркове.

"Разнозначни предложения имаше. Един от министрите ходеше по рудниците да се кара с хората. Това е извън нашите представи за нормална политическа активност", отбеляза гостът.

Конфедералният секретар на КТ "Подкрепа" изтъкна, че сме покрили изискванията на Европа и отчитаме намаляване на емисиите в страната. "Натискът за затваряне идва от всички, които се изхранват с проекти и програми. Нашите сметки са, че близо 5 млн. евро са отишли в европроекти как да опишат затварянето на мините", на мнение е Загоров.

Той обяви, че националният протест утре ще бъде цивилизован. "Близо 100 автобуса са заявили желание. Очакваме да изработим механизъм за диалог, който да даде резултат", допълни гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.