fallback

Над 30% от децата на възраст между 15 и 19 г. посягат към цигарите, предимно момичета

Темата трябва да се дискутира по-широко в училище, казаха Илиян Манойлов и Яна Алексиева

14.09.2023 | 08:46 Автор: Вяра Димова

40% от българите пушат, превес вземат мъжете. Над 30% от децата на възраст 15-19 г. също посягат към цигарите, като делът на момичетата е по-голям. Тези данни обяви зам.-министърът на здравеопазването на доц. Михаил Околийски. По този повод за трета поредна година се проведе кампания срещу употребата на тютюневи изделия сред подрастващите - "Можещите". 

"Утре училището отваря врати. Учителите, родителите - можем да бъдем една идея по отговорни към децата. Надяваме се, че кампанията ще продължи своя живот, тя е развита с тази цел. Искахме да покажем, че животът е толкова интересен и когато влизаш в тийнейджърството, имаш толкова много други неща, които могат да те направят готин. Особено тютюнопушенето е лесно за започване и става все по-лесно. Децата ни имат нужда от уважителен разговор по тези теми", коментира Яна Алексиева от Асоциация "Родители" в студиото на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR микробиологът от БАН д-р Илиян Манойлов обяви, че в края на кампанията са направили експеримент за ефекта от изпушването на една кутия с цигари.

"Основното е да видиш как се натрупват вредните вещества. Да, като си на 15-16 години можеш да си позволиш да пушиш, за да се впишеш, но с времето хората търсят убежище в цигарите и това е от стреса", обясни микробиологът.

Нагледното използване на подобен експеримент носи повече ефект, отколкото само показването му на снимка, смятат той.

"Трябва да говорим ясно и с контрол и отговорност. До младите хора достигат всички други тютюневи изделия, които са представени като нещо приятно, заместващо, нещо безобидно. Няма кой знае какъв контрол. Всеки може да е активен и когато някой види, може да сигнализира. Нашите млади хора и деца трябва да имат среда - достъпен спорт, хобита и този пример трябва да е напред, затова кампанията ни е "Можещите", каза Алексиева.

Според д-р Манойлов хроничните възпаления на гърлото, заболяванията от имунологичен характер на белия дроб, могат да влошат качеството на живот и подчерта, че темата трябва да се засяга активно и в училище.

"Заради претоварената програма - здравното образование отстъпва от часовете по биология", добави той.

Кампаниите ще продължат, категорична е Алексиева, но липсва на воля за здравно образование в училище. "Не можем да гледаме клипове три дни преди началото на учебната година за деца, които достъпно са си купили райски газ", изтъкна тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback