България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Психологията и поезията са като брат и сестра: Димитър Драганов представи "Път над страха"

Забелязва се тотална нравствена, морална и емоционална ерозия в обществото, посочи поетът

13.09.2023 | 09:06 Редактор: Тодор Петров

"Път над страха" - така е озаглавена третата стихосбирка на младия поет Димитър Драганов. В понеделник на 18 септември авторските текстове ще бъдат официално представени в Националния студентски дом в София. 

"Един писател се вдъхновява от всичко случващо се около нас. Заглавието "Път над страха" има стара история. Това е стихотворение, което написах през март тази година. С тази метафора искам да кажа, че всички ние сме способни да се изправим срещу тази емоция страх, която би могла да ни попречи да живеем спокоен и радостен живот. В "Път над страха" събирам над 80 мои стихотворения, в които пиша на философска, социална и любовна тематика", разказа Драганов в студиото на "България сутрин".

Създаването на стихосбирката не му е отнело много време, тъй като стихотворенията са били вече написани и за две седмици е успял да ги събере и подбере най-добрите.

"Психологията и поезията са като брат и сестра. Психологията дава възможност на автора да разглежда битието от един много по-широк спектър и да пише открито за всякакви теми. Психологията днес е изключително необходима на обществото. Забелязва се тотална нравствена, морална и емоционална ерозия в обществото. Психологията става все по-необходима хората да се изправят срещу своите страхове", подчерта поетът пред Bulgaria ON AIR.

Димитър Драганов сподели още, че се вдъхновява от варненския поет Валери Станков: Докосва душата ми по много специфичен начин, доближава се много до моя мироглед. От много време чета негови стихотворения.

Ще има четвърта книга, тя ще бъде с биографична насоченост и се очаква да се излезе в следващите месеци, разкри още поетът.

Гледайте целия разговор във видеото.