България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Телемедицина - лекари ще напътстват пощенски служители как да ни прегледат

Много по-ниско качество ще бъде услугата, но поне ще я има, смятат д-р Георги Миндов и доц. Спас Спасков

12.09.2023 | 09:18 Редактор: Тодор Петров

Предложени промени в Закона за здравето предвиждат нови задължения за пациентите и възможността да се правят прегледи онлайн. 

Председателят на Софийското сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов посочи в студиото на "България сутрин", че се предвижда трансформирането на около 250 клона на пощите в телемедицински пунктове. Хората в населени места без общопрактикуващи лекари ще могат да посещават тези места, където медицинско лице ще дава насоки на на пощенския служител как да прегледа пациента.

"Много по-ниско качество ще бъде услугата, но ще има някаква услуга. Сега няма никаква. Лекарят изисква кабинет, оборудване, време, много големи разходи. Да си позволиш лекар на масово ниво ще бъде луксозна услуга. Към днешна дата телемедицината е забранена и се наказва сурово", обясни д-р Миндов.

Гостът добави, че се очаква всичко да бъде точно регламентирано от законодателя.

"Както сега имам часове за профилактични или домашни дейности, ще имам час за телемедицински консултации по преценка. Ако преценя, че не мога да реша случая телемедицински, ще трябва да се видим. Ще отпаднат част от амбулаторните прегледи. Може да избирате от каталог с кого да ви свържат. Тази дейност трябва да се заплаща и ще има конкуренция между лекарите", каза още д-р Миндов.

Бившият директор на болница "Пирогов" доц. Спас Спасков на свой ред коментира пред Bulgaria ON AIR, че няма да изчезне нуждата от лекаря, а на този етап нововъведението ще бъде консултативна дейност. 

"Изненадата е това, че вече започва да се мисли за този проблем на национално равнище. Можем да правим консултации с много добри специалисти в чужбина. Изпращаме им подготвени документи и те веднага ни дават отговор. Много лесно може да се правят профилактичните прегледи. В малките населени места ще се мерят основни параметри, те ще бъдат проследявани и може да се прави извод за бъдещото състояние на тези пациенти", заяви той.

Двамата споделят мнението, че и при онлайн прегледите, и при физическите такива може да бъде пропусната информация от страна на пациента, която да доведе до грешно лечение. А такива прегледи се правят и по света в силно отдалечените региони.

"Хората ще получат нещо повече и по-значимо. Очаква се през по-добри лекари хората да получат такъв тип медицинска услуга. Каквото и да получат в малките населени места, то ще е по-добро от това към момента. Винаги ще има възможност да се контролира тази дейност, ще може да бъде записвана и повторно разглеждана, ще има възможност да се избират различни лекари", изтъкна доц. Спасков.

По думите му идеята в случая е да разчитаме на интелигентността на хората с минимални технически средства. Както са се научили да си изтеглят пари от банката, така няма да е голям проблем за някои да премерят кръвно и сатурация, смята той.

Гледайте целия разговор в следващото видео: 


2
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 7 месеца
Наистина , безгранична е човешката глупост. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
дядо Янаки
преди 7 месеца
И аз искам да ме лекува млада пощенска служителка....Но, не желая прегледът да бъде записван.... Сигнализирай за неуместен коментар