България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Внимание родители! Не всеки червен етикет означава по-ниска цена на стоки за ученика

Габриела Руменова предупреди за нелоялни практики с отстъпките

08.09.2023 | 08:08 Редактор: Михаела Кирилова

С наближаването на старта на учебната година родителите започват да пазаруват необходимите пособия за учениците. На този фон от платформата "Ние, потребителите" се натъкнаха на някои нарушения при продажбата на "стоки за ученика".

"Обиколихме няколко обекта, за да видим какво се предлага за учениците. Забелязахме, че на някои от стоките няма цена, което нарушава Закона за защита на потребителите. Важно е да има информация, която да ориентира потребителя достатъчно добре", каза основателят на платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова в студиото на "България сутрин".

Много от нас се заглеждат по червените етикети в магазините, тъй като това би означавало, че артикулът е с намалена цена. Гостът предупреди, че това не винаги е вярно. На някои етикети в червен цвят е изписано "сега". Това значи, че след известно време цената може дори да е по-ниска, но посланието ще е вярно:"Сега" е на такава цена. 

Руменова посъветва да си направим списък не само с необходимите неща, но и с кратко проучване на цените в други магазини и в интернет. Така ще ни бъде по-лесно да преценим къде цената е най-изгодна.

"Ако пазаруваме в интернет, също трябва да следим цените и посланията. Може да пише, че има отстъпка при определена стойност или че над определена стойност ще имаме безплатна доставка. Хубаво трябва да проверяваме е-кошницата преди да си закупим всичко, защото е възможно отстъпката да не е такава, каквато изглежда", заяви основателят на "Ние, потребителите" в ефира на Bulgaria ON AIR.

В някои сайтове с малки букви е изписано за кой определен артикул е съответната отстъпка. Важно е да внимаваме какво избираме и дали промоцията е валидна за артикула, който сме набелязали. Дрехите за ученици често се предлагат в комплект, който би трябвало да бъде по-изгоден. Габриела Руменова увери, че е важно да се проверяват цените на артикулите и поотделно, тъй като не винаги комплектът ще струва по-малко.

Друга нелоялна практика, за която предупреди, е свързана с един от най-важните ученически артикули - раницата.

"Трябва да има информация за вносителя и производителя, а не просто да пише, че е произведена в Китай. На някои пише, че са аеродинамични, но това трябва да се провери, защото тези послания не винаги са верни. Много родители ги предпочитат, тъй като са по-щадящи за децата", коментира гостът в края на разговора.

Гледайте целия разговор във видеото.