България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ЕК стартира кампания: 10 видеа ще ни покажат плюсовете на европейската валута

"Целта е да се покажат практическите стъпки на гражданите и да се разбият някои митове", коментира Бойко Благоев

07.09.2023 | 09:27 Редактор: Михаела Димитрова

Европейската комисия започна кампания за приемането на еврото у нас. Тя цели да отговори как ще мине преходът и какво ще стане с парите ни. 

"Започваме една информационна кампания, с която искаме да покажем плюсовете на европейската валута, какво предстои практически, когато тя се приеме. В момента приоритет на българското правителството е да приеме еврото от 1 януари 2025 година. Това зависи от обективни критерии, които предстои да бъдат изпълнени, за да може това да се случи това нещо", обясни изпълняващият длъжността ръководител на представителството на ЕК в България Бойко Благоев в студиото "България сутрин".

Той добави, че са подготвени 10 видеоклипа, с които трябва да се покажат практическите стъпки на приемане на еврото. "Подготвили сме 10 видеоклипа, всяка седмица ще излизат по 2. От една страна искаме да покажем практическите стъпки - какво ще се случи с парите ни, със заеми, с кредитите, какви ще са ползите за бизнеса, за инвестициите. От друга страна искаме да разбием някои митове, които чуваме в обществото. Все пак това е един от най-големите успехи на европейската интеграция. Това е втората резервна валута и искаме да покажем какви са ползите и позитиви, които вече 20 държави-членки виждат в рамките на Еврозоната", каза още Благоев пред Bulgaria ON AIR.

"Видяхме, че хърватските власти с добра подготовка се справиха със спекулантите и тези страшни скокове на цените, с които ни плашеха, не се реализираха", подчерта той.

"Работим в тясно сътрудничество с Министерството на финансите и БНБ, кампанията е с тяхната подкрепа, и това са институциите, които работят по практическите стъпки. Там ще бъдат описани много конкретно стъпките, които гражданите биха искали да знаят, тях ги интересуват простичките неща, как ще мога да изтеглят пари, как ще мога да плащам, как ще бъдат изписани цените в магазина", обясни още Благоев.

Той увери, че 10-те видеоклипа са направени на разбираем език, за да могат да бъдат полезни за гражданите.

Относно добрите отзиви за кандидата за еврокомисар Илиана Иванова, той коментира, че предстои най-важната стъпка - гласуването в пленарна зала на 12 септември.

По темата за наводненията по Южното Черноморие Благоев обясни: "Европейската комисия има готовност да помага на държавите членки чрез активиране на механизма за гражданска защита. С климатичните промени ставаме свидетели на все повече бедствия като в Царево. Механизмът беше активиран тази година при наводнения в Словения, в Гърция и Кипър, с всяка криза става все по-силни. Възможностите ни за борба с пожари се удвоиха в последната година. 20 самолета, 4 хеликоптера от 10 държави-членки, 450 пожарникаря. Другата седмица е речта на Урсула фон дер Лайен за състоянието на съюза", каза той. 

"България познава добре механизма за гражданска защита. Логистична помощ може да поиска Царево в този момент. Виждам, че нещата там се успокояват и се радвам да видя, че се връщат към нормалността", каза още той.

Гледайте видеото с целия разговор.


1
2 rate up comment rate down comment 0
корупция
преди 7 месеца
Проблемът не е само със спекулата и нарастването на цените! С влизането в Еврозоната, отпада Валутният борд, който толкова години служи като спирачка на нашите политици да трупат дългове на държавата ни! Кой ще ни пази от корумпираните ни политици да теглят ОГРОМНИ дългове (както в Гърция) който после държавата няма да може да плаща? Сигнализирай за неуместен коментар