България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Владимир Иванов: Фасулът е 4 лв. за кг, захарта скочи за година с 20%

Страната ни е обезпечена с олио, зърно и прогнозите за свръх цени няма да се сбъднат

05.09.2023 | 09:25 Редактор: Елеонора Танева

Продължава ли поскъпването на основни стоки и ще има ли криза с някои продукти?

"Няма напрежение в пазара, имаме устойчиво равновесие след март, април, май, когато имаше темп нагоре, неяснота в логистиката, разбъркани търговски отношения на ниво ЕС. В момента имаме добре смазан пазар, равновесие между търсенето и предлагането. Като неприятно явление бяха климатичните условия - лоша реколта в домати, краставици, плодовете, това рефлектира върху пазара. Не можахме да бъдем свидетели на нормалния за това време на годината летен спад в цените", заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че цените на основни суровини са трайно ниски на световните пазари - зърното е 210 долара за тон, каквито са били нивата от преди 10 г., има и свръх предлагане на зърно. При слънчогледа цената от 7-8 месеца е под 1000 долара за тон, а на царевицата - под 200 долара. Иванов отбеляза, че единственият продукт, които продължава да поскъпва е захарта. 

"Доста повече захар се употребява за правенето на етанол. Отражение имат "Ел Kиньо", мусонните ветрове, създават усещане за лоша реколта, спиртът има пряка връзка с цените на петрола. Захарта е поскъпнала с 20% спрямо миналата година. При ориза - Индия има проблем, зависи какви количества ориз потребяваме, ще има предлагане. 10-15% ще е увеличението за крайния потребител", прогнозира Владимир Иванов.

Той е категоричен, че страната ни е обезпечена с олио, зърно и прогнозите за свръх цени няма да се сбъднат. 

"Спрямо м.г. има увеличение с 10% нагоре при кайсията, прасковата,. При пипера имаме 2-3% поевтиняване, при свинското месо има задържане на цената като м.г. Цената на фасула е като от 2013 г. Цени от 10 лв. за кг боб и леща не знам къде има. 4 лв. на едро е цената, всичко зависи от конкретния потребител как формира потребителската си кошница", обясни председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата пред Bulgaria ON AIR.

Гостът добави, че има укротяване на цените при млечните продукти - сиренето е поскъпнало с 8% за година, кашкавалът - с 6%, а маслото е поевтиняло с 6%.

"Имаме добре балансиран, уравновесен пазар, достатъчно предлагане на стоки, за разлика от 22 г., когато имаше неяснота. Няма място за паника и стресови ситуации, има определени браншови интереси, които решават да си оправят недостатъците като вдигат медиен шум", убеден е гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.