България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Адвокатът на бащата по случая с бившата "Мисис България": Целта е споделено родителство

Тези родители имат над 20 дела, каза Пламен Борисов

01.09.2023 | 08:02 Редактор: Вяра Димова

Бившата "Мисис България" Екатерина Велчева повече от месец не може да види 6-годишната си дъщеря. Твърди, че детето е отвлечено от баща си, а самата тя за пореден път е била пребита. Екатерина води редица съдебни дела, а родителските права са присъдени на нея. 

"Адвокат съм на бащата от съвсем скоро. И двамата родители ме потърсиха, просто бащата превари. Тези родители имат над 20 дела: за родителски права, за домашно насилие, наказателни дела от частен и общ характер. И майката има заповеди за защита", заяви в "България сутрин" адвокат Пламен Борисов, който представлява другата страна в този казус - бащата на малкото момиченце.

Пред Bulgaria ON AIR адвокатът по семейно право уточни, че въпросът за родителските права заслужава специално обсъждане.

"По българското право, дори да е записано в диспозитива на всяко едно съдебно решение "Възлага упражняването на родителските права на (който и да е от родителите)", родителите са с равни права, докато не бъдат отнети. Когато детето е при майката, то не иска да ходи при бащата, а когато е при бащата - не иска да ходи при майката", обясни Борисов.

Той разкри, че има собствен тест как да приема нови клиенти. "Бащата го приех, защото го попитах дали е съгласен да водим преговори за постигане на споразумение за споделено родителство - не само правата, но и времето на детето да бъде поделено поравно, и той се съгласи веднага. Това е достатъчно силен тест да го защитавам", обясни Борисов.

Ясно е, че родителите си говорят чрез съда и диалогът е труден, изтъкна адвокатът.

"Приемете, че съм адвокат на детето, не на бащата. Така съм се разбрал с него. Най-доброто за едно дете е мама и тате да се обичат, да живеят заедно, да им показват любовта си. Очевидно в този случай и в много други, за съжаление, това не е възможно. Най-доброто след това е, въпреки че родителите са разделени, да бъдат разделени не с детето. Методът е споделеното родителство", коментира Борисов и допълни, че вече се е свързал с Екатерина във връзка със споделеното родителство.

Гледайте целия разговор във видеото.