България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Спешна проверка на стадиона в Русе след смъртта на дете, кметът посочи кой дължи обяснения

"Не е необичайно да се тренира футбол при дъжд, не прибират децата", заяви Пенчо Милков

31.08.2023 | 08:08 Редактор: Михаела Димитрова

В тежко състояние и опасност за живота е едно от децата, които бяха поразени от мълния в Русе.  Вчера едно дете загина след удар от мълния на стадиона в града.  След случилото се общината започва спешна проверка. 

"Всички се молим за детето, за което се борят медиците в града. Дано има възможност да го спасят, да бъде здраво. Проверка ще бъде назначена. Стадионът е нов и е на концесия от 2018 година, съоръженията са новоизградени, концесионерът е имал задължение да ги изгради. Отделно ще направим опит да подкрепим семействата с психологическа или друга помощ", каза кметът на Русе Пенчо Милков в "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че многократно е разговарял с концесионера, както и с говорителите на лечебните заведения.

"Концесионерът твърди, че сградите около стадиона имат гръмозащита и лампите, които са на стадиона, на помощните игрища, са задимени съобразно изискванията от нормативната уредба. Днес ще назнача проверка за това", допълни Милков.

Той отправи послание към концесионера и футболния клуб да излязат и да обяснят цялата информация, която имат.

"Смятам, че ще има доста проверки и от други контролни органи. Моето послание е концесионерът да излезе и да покаже информацията. Установил съм комуникация с футболния клуб, питал съм кой треньор е бил, как е установен тренировъчният процес. Отговорът, който ми се каза, че не е необичайно да се тренира футбол при дъжд. Съобразно това те нямат практиката да прибират децата, когато завали и гръмотевичната буря ги е изненадала. Това е нещастието, но те трябва сами да излязат и да обяснят", категоричен е кметът на Русе.

По думите на Милков оцелялото дете остава в тежко състояние, а лекарите продължават да се борят за живота му.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Снимка: БГНЕС