България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България е двоен европейски шампион по дебати, как се подготвят представителите ни?

Председателят на УС на "Асоциация дебати България" Мартин Мавров разказа за разликата между спор и дебат

30.08.2023 | 08:13 Редактор: Михаела Кирилова

България стана двоен европейски шампион по дебати. В съревнование с над 500 участници от 25 държави - нашите участници завоюваха челните позиции.

"В България съществуват парламентарни дебати под формата на състезателен формат от около 30 години. Другите съорганизатори на това събитие - Румен Маринов и Николай Ангелов, стигнаха до финал на Световното първенство през 2022 г. Това е доста утвърдено събитие, провежда се от 90-те години насам и винаги събира над 500 участници", сподели председателят на УС на "Асоциация дебати България" Мартин Мавров в студиото на "България сутрин".

Той разказа, че разпределените съдии измислят темите, върху които всеки един участник ще дебатира. Те разполагат с 15 минути, за да изградят тактика и аргументи, а в този формат речите са 7 минути. Ако има предварителна подготовка, за състезателите е трудно да влязат в разпределеното време. Европейското първенство по дебати се провежда в няколко категории. Отворената категория няма езикови бариери и се предполага, че участниците говорят английски език свободно. Отделно има категория с английски като втори език.

"От гледна точка на организация - подготвяме това събитие последната година и половина. Подготовката за един дебат може да представлява гледане на речи от предишни състезание и готвене на материали по различни теми. Трябва достатъчно богата обща култура и достатъчно аргументи", коментира Мартин Мавров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гостът се фокусира и върху разликата между спор и дебат. Той поясни, че дебатът е структуриран спор с правила и че дебатиращият не избира позицията, която ще вземе. Идеята е състезателят да развие логическо мислене и един по-широк кръгозор за света. 

Мартин Мавров изрази мнение и за дебатите, които се случват в пленарната зала.

"Народните представители са там с конкретни политически цели и следват други правила. При дебата се търси обективност и безпристрастност, винаги има победител. В парламента няма купи и медали. Играта им е съвсем различна. Те гонят преизбираемост и неспазването на правила не води до определи санкции. Дебатът е един от начините да се чуе другата гледна точка, но зависи колко е масов. Културата на хората не е узряла до това ниво, за да приемат чужда гледна точка. Това е похватът и на политическите партии", категоричен е той.

В края на разговора Мартин Мавров заяви, че предстоящите състезания могат да се проверяват на новия сайт на асоциацията.

Гледайте целия разговор във видеото.