България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Справедливо ли ще разпределят 7,83 млн. лв. за увеличение на заплатите в НОИ?

Увеличение от 400-450 лв. би дало глътка въздух на служителите, каза Кремена Атанасова

03.08.2023 | 07:47 Редактор: Тодор Петров

За спешна среща с управителя на Националния осигурителен институт настояват от Синдиката на административните служители "Подкрепа". Фокусът на разговор е как правилно да се разпределят отпуснатите близо 8 милиона лева за увеличение на заплатите за работещите в НОИ. 

"Г-н Ивайло Иванов знае какво искаме да му кажем, все още не е насрочена срещата. Справедливото разпределение на средствата по механизъм, който е съгласуван със синдикалните организации. Обсъждаме няколко основни варианта как да бъдат разпределени средствата. Това увеличение не е на база трудовия стаж, а на база на оценки, които получават служителите. Те са абсолютно порочни, защото няма ясни критерии за тези оценки, а процентът варира от 3 до 20. Такъв подход облагодетелства тези с най-високи възнаграждения", заяви председателят на синдиката Кремена Атанасова в "България сутрин". 

По думите ѝ хората на първа линия на гише и онези, които обработват преписките, са тези, които трябва да получат най-чувствителен ръст на възнагражденията.

"1000 лв. заплата няма как да бъде удовлетворяваща за работниците. Увеличение от 400-450 лв. би дало глътка въздух на работниците", изтъкна Атанасова пред Bulgaria ON AIR.

Тя очаква да успеят да стигнат до споразумение с ръководството на НОИ в най-кратък срок и отбеляза, че стачната готовност в редиците на НОИ все още не е отменена.

"Сумата е точно 7,83 млн. лв., което прави около 18% увеличение на целия бюджет. Влиза в сила от 1 август. Ако се разпредели на всички 3500 служители в НОИ, това прави по 451 лв. След разходите за работодателя и удръжките, може би сумата ще бъде около 350 лв. чисто на всеки един. Категорично не е достатъчно, защото дори с това увеличение няма да стигнем средната заплата в администрацията, която НСИ публикува периодично. Очакваме още едно чувствително увеличение, не само в НОИ", каза още Атанасова.

Ежедневно получават сигнали от служители в НОИ за тяхното прекомерно натоварване. Трябва да се помисли за увеличаване на щатните бройки в НОИ, обърна внимание гостът.

НОИ никога няма да фалира - дали ще се финансира чрез данъците, осигуровките... Държавната пенсионна система няма да фалира и ще продължи да има средства за пенсии, увери още Кремена Атанасова.

Гледайте целия разговор във видеото.