България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Юрист: Промените в Наказателния кодекс закъсняха, не трябва да реагираме постфактум

Преподавателят по конституционно право д-р Орлин Колев с коментар за предложените текстове

02.08.2023 | 09:45 Редактор: Михаела Кирилова

Отново фокусът са промените в Конституцията. С така предложените текстове се предвижда хора с двойно и дори тройно гражданство да могат да са депутати и премиери. 

"Лицата могат да имат повече от едно гражданство, стига едно от тях да е българско. Лицето може да поеме поста на министър даже и на министър-председател. Тези изменения не са в конституцията на народа и за това имаме такива противопоставяния. Нека политиците да обърнат внимание и на другите условия. Едното от тях е лицето да не изтърпява наказание за лишаване от свобода. Тоест лицето, което е съдено, но е народен представител, не получава наказание. Гражданството бледнее пред това", каза преподавателят по конституционно право д-р Орлин Колев в студиото на "България сутрин".

Една от критиките за тази промяна е, че няма да се спазва духът на Конституцията. Д-р Колев е категоричен, че това е въпрос на самоопределяне.

"Това е въпрос и на желание да работиш за конкретната държава. Бихме могли да кажем и другото - всички депутати в парламента ли изпълняват Конституцията? Ако така разсъждаваме няма да ни доведе до положителен ефект. Аз не виждам особен проблем в промяната, защото това е въпрос на лично отношение на лицето и негова лична преценка дали ще изпълнява съвестно своята работа. Той ще е един от 240 народни представители", заяви преподавателят по конституционно право в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му другият парадокс от промените е, че с новите текстове е възможно да имаме два парламента паралелно. Той е сигурен, че този текст ще претърпи редакция и предложението ще се изглади в хода на разглеждане от комисията.

Служебният министър-председател ще бъде назначаван от председателят на НС, председателят на Конституционния съд или управителят на БНБ. Чак след това президентът може да предлага служебните министри. По тази тема Колев каза:

"Това е една по-развита формулировка от първоначалния вид. Не трябва да се нарушава балансът между властите и ключова роля играе служебното правителство. Този текст също ще претърпи своята редакция, за да не се стигне до там въпросът да се реши от Конституционния съд".

В края на разговора той коментира и бързите промени в Наказателния кодекс.

"Когато имаме политическа воля, всичко е възможно. Когато зачестят определени деяния, е хубаво да се реагира адекватно и да се въведат по-строги наказания. В този контекст тези промени закъсняха. Не трябва да реагираме постфактум. Законите, които имаме, трябва да бъдат изпълнявани не само с буквата, а и с духа им", заяви д-р Орлин Колев.

Гледайте целия разговор във видеото.