България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

С 385% е скочила цената на водата за напояване, не е справедливо един да пои за 8 ст., друг за 2,20 лв.

Голяма част от земеделците търсят алтернативни начини за справяне с проблема, обяви Божидар Петков

01.08.2023 | 08:03 Редактор: Вяра Димова

С 385% е скочила на места цената на водата за напояване, достигнала е 2,20 лв. за кубик. През пролетта държавата обяви, че ще се опита да намери решение на проблема и ще има компенсации. 

"Тези цени бяха заложени още от новия поливен сезон. Направихме среща с ръководството на "Напоителни системи", беше наложително да се направи протест. След това Министерството на земеделието каза, че ще се потърсят средства за компенсиране, но според нас цените са спекулативни, незаконни и безкрайно високи. Очаквахме, че новото ръководство на "Напоителни системи" ще направи корекции и на база на тях ще има 80% държавна помощ", каза председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите Божидар Петков в ефира на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR той припомни направените предложения, според които водата трябва да бъде на нивото на сезон 2022 г.

"Предложенията ни са водата да има своята цена, но тя да бъде субсидирана. Няма резон един земеделски производител да полива ягодите си за цена 8 стотинки, а друг да полива на 2,20 лв., а двамата да получават еднакви субсидии и да продават продукцията си на един пазар", обясни Петков.

По думите му вече 6 месеца чакат да бъде създадена работна група, на която да бъдат дадени предложенията.

"Очакваме, че новото ръководство ще направи промяна в цената. Нотифицираните 16 млн. до 80% държавна субсидия за водата няма да компенсират земеделските производители, а още повече ще разтворят разлика в цените. Водата трябва да си има своята цена, но да бъде компенсирана с пълзящо компенсация", настоя председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите.

Голяма част от производителите се отказват да поливат или да плащат и търсят алтернативни източници, стана ясно от думите на Петков. "Напоителни системи" не покриват на 100% площите в България. Голямо количество от земеделските производители се отказват от услугите. Търсят се реки, кладенци, сондажи", коментира още гостът.

Петков обяви, че при липса на отговор от държавата и "Напоителни системи" ще бъде потърсена помощ и от Брюксел.

Гледайте целия разговор във видеото.