България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бивш следовател в САЩ: Защо Георги е бил на свобода? Решенията на НС не променят нищо

"В България сме свикнали да го приемаме като нещо нормално и като чужд проблем", коментира Мариела Георгиева

31.07.2023 | 08:10 Редактор: Михаела Кирилова

Мирно шествие в подкрепа на момичето, което беше жестоко нарязано с макетно ножче от своя приятел, се организира днес в Стара Загора. Демонстрации се очаква да има също в София и други градове в страната.

"Винаги ми е било трудно да дишам, когато говоря за случай на насилие и за отчаянието, в каквото се намират обикновено жертвите. Това е кошмарно нещо. Аз съм потресена, че нашите народни представители нямат затруднения да дишат. Базирано на брифинга от вчера, разследващите полицаи са си вършили работата, изпратили са доказателства в Националния институт по криминалистика, друг е въпросът защо не сме видели резултатите. Ако работех в Щатите, всичките тези неща щяха да бъдат изпратени веднага и веднага с прокуратурата щеше да бъде взето решение за задържането на индивида", каза бившият следовател от отдел "Домашно насилие" в Тексас, член на БАПА и на движението "Лицата на неродените пеперуди" Мариела Георгиева в студиото на "България сутрин".

"На нашата полиция трябва да ѝ се има повече доверие да взима решения на място. Ако аз разследвам подобен случай, виждам тези наранявания и взимам решение дали е лека или среда телесна повреда. Това са умишлени 21 разреза, това показва една особено жестокост. Обръсната глава е едно унижение за жертвата и това е психичен тормоз. Един разрез, за да изисква да бъде зашит, значи той е много дълбок", допълни тя.

Извършителят на деянието Георги Николаев е изпращал заплашителни съобщения на жертвата два дни преди да нахлуе в дома ѝ.

"От една страна психологията на човека под домашно насилие е фактор за това той да си мълчи. Той е манипулиран и не вярва в собствените си сили и в системата. До голяма степен това и системата е проблемът, но не само. Манипулацията е изключително голяма. Те се срамуват и нямат доверие на най-близките си", заяви още Мариела Георгиева.

Стана ясно, че жертвата се е обърнала за помощ към бившия си приятел.

"В България сме свикнали да го приемаме като нещо нормално и като чужд проблем", отбеляза гостът.

Човек на има Виктор Колев изрази мнението си за ситуацията и зае страната на насилника. По тази тема бившият следовател каза:

"Как може да има такива хора, които да застанат на страната на насилника?! Това, което се случва, е доказателство, че когато една птичка запее, става цял хор. Проблемът е, че трябва да се стигне до този взрив на общественото недоволство, за да се случи нещо. В НС се взимат решения, които не променят нищо. Прие се Закон за защита от домашно насилие, и какви бяха промените? Никакви. Това е поредна бюрократична структура. Просто една възможност за поредната конференция. С какво помага това?"

Според госта трябва да се разшири дефиницията за домашно насилие и да включва тези лица, които се намират в интимни отношения дори да не живеят заедно.

"В случая би обхванало и това момичето от Стара Загора. Трябва да се добавят и лица, които споделят едно домакинство независимо дали са в интимни отношения. Трябва да се махне тази системност, това е безумие", настоя Георгиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Само преди няколко месеца Георги Николаев е бил на пробация - отново за агресивно поведение. 

"При положение всичките тези доказателства за криминалната му история - защо е бил пуснат? Това е некомпетентност. Невероятни късметлии сме, че докато е бил на свобода не е направил нещо по-лошо", каза Мариела Георгиева.

Тя беше категорична, че ако това се беше случило в САЩ, Георги "щеше да си чака съдебния процес в ареста".

В края на разговора Георгиева сподели за своята книга "Лицата на неродените пеперуди", която се фокусира именно върху домашното насилие: "Написах тази книга с много болка и много любов, тя има за цел да покаже на обществото, че това е един реален проблем, за който не трябва да мълчи".

Гледайте целия разговор във видеото. 


3
0 rate up comment rate down comment 0
4х4
преди 8 месеца
Крис, моля ви не наричате този *** човек... Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
4х4
преди 8 месеца
Колко ли години щеше да получи за това деяниев САЩ? Вероятно 100 и обезщетения в размер намилиони долари.Присъдата си ще изтърпява също като Анибал Лектър, окован в самостоятелна килия.Не знам държава в целиятсвят, която да допусне да се случи такова безобразие.Нормалните българи са заложници на зомбита в един филм на ужасите прожектиращ се у нас вече толкова години... Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 0
Крис
преди 8 месеца
Случилото се е страшно и необяснимо за реализираната агресия от този млад човек.Нека не сравняваме българското правосъдието с чуждо такова, защото законите ни са различни и нито прокурора, нито съдията могат да излязат извън правната норма.Не мога обаче да разбера до кога ще се прилагат леките наказания чрез споразумения при тежки за обществото престъпления.Нали всеки един от нас си дава сметка, че би могъл да бъде жертва на такова насилие. Сигнализирай за неуместен коментар