България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Йорданка Дерилова се завръща на родна сцена за две постановки в Софийската опера

Оперната певица сподели, че е прекрасно да пееш пред собствената си публика

25.07.2023 | 09:42 Редактор: Михаела Димитрова

Световноизвестното сопрано Йорданка Дерилова се завръща за две постановки на сцената на Софийската опера.  

"Винаги един певец, където и да е, се радва да се върне на родната сцена и да пее пред собствената си публика, усещането е прекрасно. Аз съм много доволна и щастлива, че акад. Пламен Карталов ме покани за новата трактовка на тетралогията на "Пръстенът на нибелунга" и предстоящата постановка на Белоградчик - "Мадам Бътерфлай", каза оперната певица в студиото "България сутрин".

Дерилова сподели, че когато певецът след тежка опера и часове пеене, получи огромни аплодисменти от публиката, се чувства удовлетворен за това, което е направил. 

Тази година тя отбелязва 30 години на сцена. Признава, че е научила и преживяла много неща. 

"Дебютът ми беше 1993 година в Бургаската опера в ролята на Елизабет в операта "Дон Карлос" на Верди. Така неусетно преминаха тези 30 години, че все едно беше вчера", каза още Дерилова пред Bulgaria ON AIR.

Тя обясни, че когато е играла ролята на Елизабет, е била студентка, а нейното представяне е било като държавен изпит. Дерилова си спомня и момента, в който е била назначена в щатната опера на Прага. 

За ролята на Чо-Чо-Сан, която ще изиграе в "Мадам Бътерфлай" в Белоградчик, тя каза: "Тази роля е коренно различна от Вагнер, който мина, съвсем друг персонаж, който човек трябва да се обърне на 360 градуса."

Гледайте видеото с целия разговор.