България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Внимавайте по заведенията: Цената е на грамаж, а не за брой

Нелоялни практики са открити при запазването на шезлонги и чадъри на плажа, алармира Габриела Руменова

21.07.2023 | 08:35 Редактор: Вяра Димова

Комисията за защита на потребителите започва извънредни проверки за нелоялни практики и заблуждаваща информация за клиентите в заведения в цялата страна. Повод за проверките е видеото със сметката от 650 лева за пържоли в ресторант във Варна.

"Ресторантите са длъжни да обявят цената и съответния грамаж срещу вида на артикула. Трябва да знаем колко ще ни струва порцията и колко ще тежи тя. Има специфики, както и в конкретния случай. Когато поръчваме в ресторант носят и междинна сметка. Преди да консумираме, можем да видим каква сума ни е начислена и за какво количество", обясни създателят на онлайн платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова в студиото на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR тя препоръча, за да не изпадаме в подобна ситуация, да се запознаем предварително с информацията в менюто и ако има неясноти - да ги изясним със сервитьора.

"Цялата информация трябва да е ясна предварително", отбеляза Руменова. Според нея, в конкретния случай за скъпите пържоли сервитьорът е предупредил, тъй като става въпрос за по-специфично месо. 

"Ресторантът вероятно е адресиран към клиенти, които обикновено са запознати с тези специфики, но могат да влязат всякакви посетители. Може да се стигне до такива ситуации. В случая се е стигнало, защото в стандартните класически менюта информацията е поднесена именно по този начин. Потребителят е очаквал, че тази цена ще е за самата пържола", обясни създателят на онлайн платформата "Ние, потребителите".

Руменова изтъкна, че правилно е да има информация за вида на артикула, цената, на която трябва да се плати, и грамажа, който ще бъде в порцията. 

Тенденция е повишаването на цените в ресторантите по морето, което води до появата на щандове за бързо хранене, в които се предлагат различни хранителни продукти. Оказва се обаче, че обявената цена за брой е всъщност за грамаж, стана ясно от думите на госта.  

"Имаше много артикули, които бяха без цени, което е друго нарушение. Човек като види за брой, си представя, че ще получи една ресторантьорска порция, която е от порядъка на 250-300 грама, но когато стигне до касата, разбира, че един брой е 100 грама", предупреди Руменова.

Тя коментира и предлаганите шезлонги и чадъри на плажа. "Нелоялна практика. Потребителите трябва да имат право да си направят съответната комбинация, която им е необходима. При нарушения всеки един от случаите трябва да бъде санкциониран. Забраната за нелоялна търговска практика от страна на контролния орган касае само търговеца. Това трябва да бъде знак и за останалите търговци", настоя гостът.

Руменова посъветва да бъдем бдителни и да търсим правата си.

Къде предпочитате да прекарвате морската си почивка?

В България! Свикнали сме да почиваме на нашето Черноморие.
32%
В Гърция или Турция - услугата там е в пъти по-добра, а морето е по-чисто.
35%
В Испания, Италия, Хърватия или Черна гора.
6%
Залагам на екзотичните почивки извън Европа.
3%
Нямам финансова възможност да отида на море.
23%
Общо 3020 гласа