Шеф Петров за скандала с пържолите: Не ходете на места, които не са по възможностите ви

От КЗП продължават проверките за нарушения

20.07.2023 | 18:55 Редактор: Михаела Кирилова

Комисията за защита на потребителите започва извънредни проверки за нелоялни практики и заблуждаваща информация за клиентите в заведения в цялата страна. Повод за проверките е видеото със сметката от 650 лева за пържоли в ресторант във Варна, което нашумя през последните дни.

Видеоклипът в социалните мрежи предизвика множество коментари и полярни мнения .В ресторант в морската столица мъж плати 500 лв. за три телешки пържоли. След разговора между клиента и сервитьорката става ясно - цената, обявена в менюто, е за 100 грама рибай стек.

Според кулинарния експерт шеф Петров, няма нищо смущаващо в цената на телешко месо от подобен клас. А процесът на хранене е вид индустрия. По думите му надценката в ресторанта не е повече от 75% процента, а самият стек се изчислява за 100 грама.

"Трябва да ходим на места по нашите възможности и да избираме храна по нашите критерии и нашите възможности. Има месо, което струва 5 лв., има месо за празнуване от 100 лв. и има такова за 1000 лв. Няма друг начин за калкулация. Самото месо не трябва да се разрязва преди консумация, защото се оксидира", каза шеф Петров.

От Асоциацията на заведенията у нас също коментираха случая във Facebook:

"На клипа се чува ясно, че ядат селектиран рибай, вероятно Блек Ангъс Небраска. Цената на това месо е 200 лв. за килограм в магазина както в България, така и в цяла Европа. Надценката от 75%, която го прави 350 лв., е дори ниска. Ако сложите всички данъци и осигуровки на един ресторант печалбата на тази маса е 70-80 лв."

От КЗП продължават проверките, като ще следят има ли съответствие между обявените цени и това, което се плаща като крайна цена. Ако бъдат засечени нарушения, глобата е между 3 и 70 хиляди лева за юридическо лице и до 50 хил. за физическо лице.

Вижте повече в репортажа.

Къде предпочитате да прекарвате морската си почивка?

В България! Свикнали сме да почиваме на нашето Черноморие.
32%
В Гърция или Турция - услугата там е в пъти по-добра, а морето е по-чисто.
35%
В Испания, Италия, Хърватия или Черна гора.
6%
Залагам на екзотичните почивки извън Европа.
3%
Нямам финансова възможност да отида на море.
23%
Общо 3020 гласа


24
2 rate up comment rate down comment 0
Данчо
преди 9 месеца
Бе откъде накъде ще слагат цени на живо тегло , това да не е месарница ? И как точно ще разбера колко наистина е живото тегло? Пълна измама. Сигнализирай за неуместен коментар
23
1 rate up comment rate down comment 0
Jayo
преди 9 месеца
С интериор тип "крайпътна селска кръчма" как да предположиш, че са с Мишлен цени? Сигнализирай за неуместен коментар
22
1 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 9 месеца
А кой провери месото от вас всичките готвачи който говорите и кой знае дали грамажа отговаря на истината Сигнализирай за неуместен коментар
21
8 rate up comment rate down comment 3
Заралия
преди 9 месеца
Какъв ти Рибай стек,20 - годишно замразено бизонско ,бракувано от запасите на НАТО .. Сигнализирай за неуместен коментар
20
5 rate up comment rate down comment 1
Балон
преди 9 месеца
Ахахахахаха как 650 лв за три пържоли ве, мой? Гладен ше стоя - 200 лв за порция няма да платя никога, тва граничи с безумното бе... Не може в държава в която минималната заплата е 750 лв - сметката ти в ресторанта да е 650 лв. Сигнализирай за неуместен коментар
19
11 rate up comment rate down comment 2
Стефан
преди 9 месеца
Много им порасна работаГолеми шеф готвачиПоказаха ги по телевизията и ела да видиш.Хванаха Господ за ........ шлифераАйде няма нужда.......... Сигнализирай за неуместен коментар
18
15 rate up comment rate down comment 2
РЕАЛИСТ
преди 9 месеца
ЗАЩО НИКОЙ НЕ КОМЕНТИРА ЧЕ НАМАЛИХА ДДС НА РЕСТОТАНТИОРИТЕ ЗАРАДИ КОВИДА,А ЦЕНИТЕ ПОЛЕТЯХА ДО НЕБЕСАТА.Е ВЕРНО Е ЧЕ НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА.ПЪЛНА ИДИОТЩИНА Е. Сигнализирай за неуместен коментар
17
6 rate up comment rate down comment 5
Антон
преди 9 месеца
Всички невежи, коментирали очевидно наблягат на кебапчета, които и аз много обичам. Та другарчета, 250грама стекче от подобно скъпо месо в специализирани магазини в софия е 80 лева. И не говорим за телешкото в кауфланд и лидл. Та като е в магазина 80лв е нормално на заведението да е 180. Сигнализирай за неуместен коментар
16
8 rate up comment rate down comment 3
??????
преди 9 месеца
Кви са тия порции по 500гр Сигнализирай за неуместен коментар
15
9 rate up comment rate down comment 2
Янис Цинцарис
преди 9 месеца
Какви 650 лева за една пържоли или вечеря.Елате си при нас в Гърция и ще видите как 1000 Евро ще си изкарате цяла седмица на хотел и ядене на корем. Заповядайте и ще се уверите. Сигнализирай за неуместен коментар