България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Драстично свитото субсидиране застрашава съществуването на родни породи животни

Животновъдите от района ще потърсят друг вид работа, предупреди председателят на БФС Георги Стоянов

10.07.2023 | 08:16 Редактор: Михаела Кирилова

Българският фермерски съюз (БФС) алармира, че са намалени драстично ставките за субсидиране на застрашените от изчезване български породи животни. Фермерският съюз настоява за диалог с министерството и бързо взимане на мерки.

"Застрашени са породи, които открай време се отглеждат на нашата територия. В Смолянска и Кърджалийска област се отглеждат, може би, 97% от нашите говеда, овце и кози. При тези условия, в които се отглеждат и при този конкурентен пазар, те нямат шанс да просперират. Имаме нужда от повече внимание за ситуацията и алармираме Министерството на земеделието да ни го обърнат", каза председателят на БФС Георги Стоянов в студиото на "България сутрин".

Той обърна специално внимание на факта, че животновъдите от района ще потърсят друг вид работа и ще се изселят рано или късно. Стоянов определи този факт като "демографски срив".

"Трябва да се актуализира планът за субсидиране. Искрено се надявам сегашното правителство да обърне повече внимание на проблема, тъй като преди темата оставаше висяща. Ние настояваме за достатъчни субсидии, но не мога да кажа колко точно е това. Просто методологията за изчисляването на тези цифри не е адекватна", допълни Георги Стоянов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гостът каза още, че очаква среща с Кирил Вътев и се надява министерството да "направи първата крачка" за решаването на проблема.

Вижте целия разговор във видеото.