България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Проблемът е в държавата и нейното бездействие": Йонко Иванов за новите правила при шофьорските изпити

"Този стил на обучение с клипове го практикуваме от 2012 година", каза той

04.07.2023 | 08:57 Редактор: Михаела Кирилова

Интерактивни клипове стават част от изпитите по теория или т. нар. листовки в обучението на бъдещите шофьори. На този фон войната по пътищата у нас продължава.

Председателят на Съюза на центровете за авто-мото подготовка Йонко Иванов потвърди, че положителна промяна може и да има.

"Този стил на обучение с клипове го практикуваме от 2012 година. Има интерактивен учебник, който за съжаление просто не се използваше във всички учебни центрове. От 2015 година ние настояваме това да се промени и е наистина хубаво, че най-накрая се случи", сподели Йонков в студиото на "България сутрин".

На изпита клиповете ще са два и ще бъдат преглеждани по три пъти, преди да се даде отговор. Те ще бъдат достъпни за всички, а не само за кандидат-шофьорите.

"Това може да помогне на обществото да се замисли над безопасното управление на автомобила", допълни Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

След влизането на тези клипове в обучението, се предвижда още едно допълнение към изпита. От 1 август се очаква изпитът по трафика да се провежда с помощта на изкуствен интелект. Според Йовко Иванов това не трябва да се случва, тъй като е "неудачно".

"Все пак проблемът не е в практическия изпит, а в поведението на държавата и нейното бездействие относно пътната безопасност. Общините и полицаите просто не си вържат работата", допълни той в края на разговора като даде пример със скорошни катастрофи у нас.

Гледайте целия разговор във видеото.