Два интерактивни видеоклипа на теория: По нов модел ще бъдат изпитвани кандидат-шофьорите

Целта е бъдещите водачи да се пренесат в реална пътна обстановка в градска среда

03.07.2023 | 13:45 Редактор: Михаела Димитрова

По нов модел ще бъдат изпитвани кандидат-шофьорите от днес. Те вече ще трябва да отговарят на въпроси под формата на интерактивни клипове. Целта е бъдещите водачи да се пренесат в реална пътна обстановка в градска среда, на скоростен път, по магистрала или в тунел, и да съобразят реакциите си дори при различни метеорологични условия.

А на фона на всичко това - маршрутът, по който ще премине изпитът на кандидата, ще бъде избиран автоматично от техническо средство, монтирано в учебния автомобил.

"Както беше до момента - 45 въпроса при провеждане на теоретичните изпити. Сега въпросите остават 45, като два от тях ще бъдат интерактивни видеоклипове, а кандидатът ще има право три пъти да прегледа клипа и след като се увери, че е подготвен, ще потвърди и ще му бъдат зададени въпросите", обясни изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Бойко Рановски.

Целта на видеоклиповете е да ни представят реалната ситуация на пътя: в градска среда, на скоростен път, по магистрала, в тунел и при различни метеорологични условия. 

"Основна разлика между младия неопитен шофьор и опитния такъв, е скоростта за вземане на решенията, като с въвеждането на тези клипове ние целим да бъдат подготвени шофьорите, тъй като все още нямат толкова практически опитq да видят с очите си как се случват събитията на пътя", допълни зам.-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС