България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Модерният Аладин": Какво представлява електрическият сърф и има ли почва у нас?

Александър Бачев за електрическия фойлинг

04.07.2023 | 08:10 Редактор: Михаела Кирилова

От Калифорния до Дубай и от Френската ривиера до България - електрическият фойлинг завладява както морските залези, така и спокойните води на езера и язовири. Какво означава човек да полети над водата с електрическа дъска?

"Електрическият сърф е ново устройство, което е на пазара от не повече от 5 години и представлява дъска, върху която закрепяме хидрофойл или подводно крило. То е задвижено с електрически мотор и батерия, и позволява на един сърфист да полети над водата", това каза шампионът по кайт сърфинг Александър Бачев в студиото на "България сутрин".

Александър Бачев и неговият екип развиват този нов и вълнуващ спорт, като добавят към електрическите бордове множество иновативни функционалности.

"Контролът на дъската е безжичен и тя се управлява от дистанционно с Bluetooth. Вече сме вкарали и GPS в борда, което прави сърфирането много по-лесно за усвояване от начинаещи и, разбира се, по-безопасно. За един час човек може да се научи на основните неща", допълни шампионът по кайт в ефира на Bulgaria ON AIR.

Александър си спечелва прякора "модерният Аладин с летящото килимче" и уверява, че новият спорт е много по-лесен от класическия сърфинг.

"Веднъж научиш ли се да се усещаш баланса, няма да го забравиш повече. При класическото сърфиране трябва да владееш вятъра, а тук управляваш от дистанционното и се наслаждаваш на пейзажа", допълни Александър.

Бордът може да развива до 40 км/ч и с него може да се сърфира до 2 часа. 

Въпреки факта, че този спорт е скъп засега, Александър Бачев и неговият екип са се заели да го направят възможно най-достъпен за всеки, който желае да опита да сърфира над водата. 

Гледайте целия разговор във видеото.