България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Илия Царски отдава всичко на покойния си баща: Спортният автомобил е оръжие

"В този вид състезания нямаш право да поемаш въздух неправилно", каза 20-кратният шампион на България по автомобилизъм

30.06.2023 | 09:39 Редактор: Михаела Кирилова

В рубриката "Златните" тази седмица ви представяме втората част на интервюто с 20-кратния шампион на България по автомобилизъм Илия Царски. 

"Закърмен съм с бензин. Моят баща беше голямо име и откривател на автомобилни спорт в България. Така се запалих. На 17 започнах да се състезавам с "Лада". Постигнах детската си мечта и имам 20 шампионски титли. Моят екип е част от моето семейство и искам дълги години да се занимавам с това. Усещането е страхотно. Не мога да си представя друг живот. Аз живея с този спорт", сподели Илия Царски специално за "България сутрин"

Той завършва една от най-престижните автомобилни школи в Италия и няма намерение да се пенсионира от спорта.

"Първата ми шампионска титла, която спечелих през 1997 година, ми е най-ценна. Най-важното за мен по време на състезание е концентрацията, мотивацията за победа и екипната работа. Все по-трудно става в днешно време, защото постоянно излизат нови коли и нови пилоти. Бих казал, че преди беше по-лесно", допълни Царски.

Въпреки любовта си към адреналина, автомобилният състезател винаги е ценил безопасността.

"Докато се състезавам си, мисля да бъда максимално бърз, но и много внимателен. Спортният автомобил е оръжие, което трябва да използваш внимателно. Аз преглеждам абсолютно всичко по автомобила. Обичам да докосвам детайлите и механизма. Уверявам се винаги преди състезание, че всичко е наред и това ми дава сигурност. Любимите ми писти са тези, на които съм победил, или на които не е имало инциденти", обясни той.

Илия Царски участва в две дисциплини - пистов и планински шампионат. Той твърди, че за планинските състезания е задължително да се постигне баланс между пилота и навигатора.

"В този вид състезания нямаш право да поемаш въздух неправилно", допълни той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Състезателят разказа за специалната връзка, която има с баща си.

"В този спорт най-много се възхищавам на покойния ми баща. Той ме научи на всичко, което знам днес и аз съм му изключително благодарен", разкри още Царски.

"Човекът, с когото трябва да се гордеем и бих изписал името му със златни букви, това е Христо Стоичков. Ние сме приятели и аз се гордея с него", допълни в края на разговора Илия Царски.

Гледайте видеото с втората част от интервюто с Илия Царски.