България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Любо Ганев в "Златните" - за цената на успеха, магията на волейбола и защо не иска да бъде треньор

Никога не съм усещал волейбола като професия, сподели шефът на волейболната ни федерация

23.12.2022 | 08:50 Редактор: Тодор Петров

Тази седмица в рубриката "Златните" в "България сутрин" ви срещаме с една голяма волейболна звезда. Пред нашата камера застана президентът на федерацията ни по волейбол Любомир Ганев. 

"Страстта ми към волейбола се появи още в Спортното училище в Русе - със специалност "Волейбол". Бях висок и много слаб. От 5-и клас започнах да тренирам. Дойде нов треньор и в 10-и клас бях обявен за безперспективен. Искаха нови спортове, трябваше да бъда в стрелба с лък. След завършване на училище отидох в казармата, взеха ме в ЦСКА", разказа той за първите стъпки във волейбола.

В ЦСКА Любо Ганев прекарва цели 7 години. Запитан какво е научил в клуба, на първо място той поставя дисциплината. 

"Създадохме истински колектив от състезатели, всеки се опитваше да поправи грешката на другия. За мен беше много полезен опитът, който натрупах в ЦСКА. Изпълняваш това, което ти се каже, не го коментираш", спомни си легендарният ни волейболист.

В началото на 90-те години решава да провери дали наистина е толкова добър волейболист и се пробва в най-силното първенство тогава - италианското. Трансферът му е рекорден, като от ЦСКА го продават за 600 000 долара.

"Изкарах 9 години в Италия. Две години преди да спра да се състезавам изкара една година в Гърция - в "Арис" от Солун. Тогавашното спечелване на титлата беше рекорд, защото винаги я беше печелил отбор от Атина. До последно се забавлявах и никога не съм усещал волейбола като професия, независимо че много пари съм изкарал от волейбола", каза още Ганев.

"От всички треньори в клубните ми отбори и в националния съм успял да взема нещо и да науча. За мен беше важно, че волейболът винаги ми е доставял удоволствие", отбеляза президентът на волейболната федерация.

Преди години му предлагат да остане в Италия, но той не се замисля и се връща в България, за да прави бизнес. Завършва ВИФ, но никога не си е представял да бъде треньор.

"Вече представлявам институция и много добре подбирам какво говоря и в какви предавания участвам. Надали има предизвикателство, което може да ме изкуши", сподели Любо Ганев.

Той призна, че в последно време сме загубили много позиции в мъжкия и женския национален отбор, но се надява, че най-доброто предстои.

Гледайте видеото с цялото интервю на Мария Константинова с Любо Ганев.