България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изкуственият интелект ще замени немислещите хората

Ползите от него са повече от недостатъците, ще създаде нови професии, каза Доброслав Димитров

27.06.2023 | 08:39 Редактор: Вяра Димова

През май изкуственият интелект е допринесъл за закриването на близо 4000 работни места. Това показва доклад, публикуван на страницата на една от водещите фирми за човешки ресурси. У нас, по морето, около 80 робота ще бъдат част от обслужващия персонал. 

"Ако хората се опитваме да работим професиите си роботски - сме силно заплашени от замяна. Ако си сменим начина и подхода на работата, със сигурност ще бъдем заменени от роботите. Те са по-добри в това нещо", коментира председателят на Управителния съвет на Българската асоциация за софтуерни компании Доброслав Димитров в студиото на "България сутрин".

Според него хората не обичат промяната и разчитат на натрупания опит. "Изкуственият интелект елиминира предимството на натрупания механично опит. Един изкуствен интелект, който е обучен на всичко преди това, може да дава съвети и решения на своя човешки партньор", обясни Димитров.

Заместените работни места са много повече от обявената бройка от 4 000, отбеляза гостът. "Те не са заместени в истинския смисъл на думата от изкуствен интелект, а от хора, които работят много по-ефективно от техните колеги, които не използват изкуствен интелект", смята председателят на УС на БАСКОМ.

Пред Bulgaria ON AIR той отчете, че ползите от навлизането на изкуствения интелект са повече от недостатъците. 

"Ако не го използваме - започваме да страдаме. Тези, които не го използват, ще бъдат в много по-неизгодна позиция. Няма избор в това отношение. Изкуственият интелект ще свърши работата на хората, които не желаят да се развиват и да мислят. Той е колосален множител на нашите намерения", смята Димитров.

Всички професии, свързани с когнитивното мислене, са силно заплашени от навлизането на изкуствения интелект, каза председателят на УС на БАСКОМ и допълни, че юридическата професия също влиза в списъка.

"Всички професии, в които ние сме разчитали изцяло на главите си, са в силна заплаха от изкуствен интелект. По-малко заплашените професии са тези, които са свързани с личен контакт. ИИ ще стигне там, докъдето го допуснем. Хората, които не влагат от себе си, ще загубят съревнованието", коментира още гостът. Според него появата на изкуствения интелект ще създаде много нови професии.

"Единственият начин, по който можем да се борим срещу ново предизвикателство, е да го посрещнем с ясната представа, че то идва, за да сме максимално добре подготвени. Трябва да се адаптираме", на мнение е Димитров.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
пак глупости
преди 9 месеца
Няма такова нещо като "по-ефективно"!Или си ефективен,или не-средно положение няма! Сигнализирай за неуместен коментар