България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: ФСБ внедри Пригожин около Путин, конфликтът му е с армията

Федерална служба за сигурност на Русия може да иска отстраняването на Шойгу и Герамимов, заяви проф. Румен Кънчев

26.06.2023 | 08:46 Редактор: Вяра Димова

Пригожин е бивш затворник за неголеми престъпления, финансово криминални. ФСБ се интересува от такива хора, тъй като те са много уязвими, а Пригожин е амбициозен човек. Той е вербуван от ФСБ. По-късно ФСБ създава отлични условия за просперирането на този човек. Създава печеливш бизнес за кетъринг, който започва да обслужва и Кремъл. По този начин ФСБ внедрява Пригожин около Путин. Това каза експертът по международни отношения и сигурност и бивш заместник-министър на отбраната проф. Румен Кънчев в студиото на "България сутрин".

"Вагнер" е организация, която се финансира от ФСБ, подчерта проф. Кънчев. "Финансовите възможности, включително кюлчетата от злато на "Вагнер" се държат в банка, която е изцяло под контрола на ФСБ. Ние имаме работа с операция на ФСБ, която се осъществява от един от агентите на ФСБ", обясни той.

По думите му "Вагнер" е заплашителна с това, че е организация на ФСБ, силата ѝ идва оттам. "Що се отнася да другите частни организации - има още няколко такива. Едната е около президента Путин. Проблемът с тези организации е военното време. Конфликтът е между ФСБ и командването на армията. Армията не иска да има друг командир на бойното поле", коментира експертът по международни отношения и сигурност.

Пред Bulgaria ON AIR проф. Кънчев отговори на въпроса какво и кой иска нещо от Кремъл. "На въпроса кой - това е ФСБ. ФСБ, внедрявайки "Вагнер" в своята организация, която финансира чрез своя агент Пригожин, иска нещо от Путин, от властта. Те искат радикализиране на бойните действия в Украйна. ФСБ би могла да иска отстраняването на Шойгу и Герамимов. Втората хипотеза - искат да кажат на Путин, че той не контролира изцяло ситуацията", анализира бившият заместник-министър на отбраната.

Според него в момента не се иска оставката на Путин, тъй като всичко завърши мирно и тихо. "Патрушев очевидно ги е договорил в срещата, която организира Лукашенко", добави той. 

Проф. Кънчев коментира и основния акцент в похода - ядреното оръжие. "Западните политици бяха сдържани. Имаме налице класически вариант, при който или е излязъл извън контрол агент на ФСБ и сам е започнал тази операция, или тази операция е отдавна и добре замислена. Никога не могат да се изчислят последиците. Едната е - ако това е преврат, какво става със стратегическите ядрени сили на Русия? Американците се интересуваха от този въпрос. Очаквам Путин да застане на страната на Шойгу и Герасимов - зависи от другите изисквания, поставени в преговорите", каза още експертът по международни отношения.

Цялата ситуация силно деморализира войниците на фронта, убеден е гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
войнатасрещународа
преди 9 месеца
В България е пълно с експерти като тоз!Главният въпрос в Русия е въпроса за СОБСТВЕНОСТТА!Не печелят СВОзащото не минават на мобилизационно управление на собствеността!На ПИФ Путин постави въпроса по кой път трябва да върви Русия!Петата колона и предателите олигарси начело с Нибиулина ИСКАТ НОВА ПРИВАТИЗАЦИЯ И ГРАБЕЖ-ПАТРИОТИТЕ НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ!Нещастен професоре-въпроса за собственоста е ГЛАВЕН И ЗА УКРАЙНА!Хазарските ционисти масони в Москва и Киев искат да продължават да грабят руския народ! Сигнализирай за неуместен коментар