България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ромски деца отпадат от училище, за да работят: Ще изкарам 10 клас, за да взема шофьорска книжка

МОН ще осигури 50% финансиране на образователните медиатори, за да работят с рисковите групи и след 1 юли, каза Ева Грекова

14.06.2023 | 07:48 Редактор: Елеонора Танева

Образователните медиатори успяха да договорят с МОН средства в бюджета, с които тяхната работа да продължи.

"50% от заплащането за образователните медиатори ще бъде по програмата "Успех за теб", останалите пари бъдат отпускани от МОН с промяна в наредба. По "Успех за теб" медиаторите се назначават за 4 часа и за до 500 лв.", уточни образователният медиатор Ева Грекова в студиото на "България сутрин".

Така след 1 юли се очаква работа да продължат около 1 000 образователни медиатора. В България няма официална статистика колко са образователните медиатори. Тези, които работят в детските градини, се назначават по друга програма, тя продължава до края на годината, след това не е ясно дали ще бъде продължена, стана ясно от думите на госта.

"Досега основната ни цел беше да върнем учениците в клас, по новата програма ще работим по-активно с родителите, ще ги убеждаваме, че образованието е важно за техните деца. В ромските общности има много деца, обикновено по-големите гледат по-малките или самите деца ходят да работят като навършат 15-16 г., проблем са и ранните бракове, за едно година сме предотвратили 240 такива", допълни Ева Грекова.

Пред Bulgaria ON AIR тя заяви, че около 1000 деца са върнати обратно в клас, работи се с около 14 000 родители, 2 800 деца са заплашени от отпадане от училище.

"За тях приоритетът е да ходят да работят. Казват - ще изкараме 10 клас, за да изкараме шофьорската книжка и ще прекъснем образованието си", даде пример образователният медиатор.

Грекова уточни, че все пак има и ромски ученици, които успяват да продължат образованието си в университети, на тях също им помагат неправителствени организации. 

Гледайте целия разговор във видеото.