България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пловдив е силно сеизмична зона, експерт посочи как да реагираме при трус

Получаваме предупредително съобщение на телефона си при включена локация, стана ясно от думите на доц. Пламена Райкова

08.06.2023 | 08:02 Редактор: Петя Кръстева

Земетресение с магнитуд от 4,7 по Рихтер разлюля страната вчера. Епицентърът беше в района на Пловдив.

За момента има 5 вторични труса в района след основното земетресение от вчера следобед. Вторичните трусове ще продължат около година, която обаче няма да бъде осезаема за хората. След първите месеци земетресенията ще отслабват. Това обясни сеизмологът доц. Пламена Райкова в ефира на "България сутрин". 

По думите ѝ земетресенията могат да бъдат хоризонтални и вертикални, в зависимост колко близо са до епицентъра.

"В целия район зоната е изключително сеизмична. В сеизмична зона Марица и Пловдив може да има осезаемост и от други зони, сред които Горна Оряховица", отбеляза тя.

По думите на Райков трусовете с магнитуд около 4 по Рихтер се водят "умерени", а тези с 5-6 по Рихтер вече са силни за хората, но все пак вероятността за щети е малка.

Доц. Райкова коментира и предупредителните съобщения, които част от гражданите са получили на мобилните си телефони преди труса. 

"Учените все още не можем да предсказваме земетресение. Можем да определим вероятността да се реализира такова в даден период от време. Получените от гражданите съобщения са свързани със системите за ранно оповестяване, които са разработени и синхронизирани с операционните системи на телефоните", заяви сеизмологът.

Тя добави, че системите са свързани с разстоянието до епицентъра на труса - при земетресения в района на Вранча например, гражданите ще получат 30 секунди по-рано предупреждение заради дълбочината, в Габрово обаче получават такова по време на труса.

Доц. Райкова поясни пред Bulgaria ON AIR, че локацията на телефона трябва да бъде включена, за да може да получим предупредителен сигнал.

Сеизмологът посъветва хората как да реагират по време на земетресение - те трябва да останат спокойни, да не са близо до прозорци или големи библиотеки, които могат да ни затрупат. След спирането на труса пък е добре да бъдат използвани стълбите за излизане навън, където да сме на открито - далеч от тераси. 

Гледайте целия разговор във видеото.