България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Икономист: Спешно трябва да ограничим разходите, еднаквото ДДС е задължително

Внасят се излишни страхове и напрежение с бюджета, заяви д-р Пламен Иванов

25.05.2023 | 08:02 Редактор: Вяра Димова

Aко след 10 юни няма приет бюджет за годината или ново удължаване на миналогодишния бюджет, държавата ще може да харчи само толкова, колкото събира. Това обявиха от Министерството на финансите.

"Излишни страхове и напрежение се внася. В същата ситуация бяхме и в началото на годината, когато изтичаше бюджетът за 2022 г. и трябваше да влезем в 2023 г. със стария бюджет. Сега е въпрос на формално решение с колко точно да бъде продължен настоящият бюджет. Няма как за 10 дни да се приеме нов. Ще се приеме решение за 3 или 6 или до приемането на нов бюджет", каза икономистът д-р Пламен Иванов в студиото на "България сутрин".

По думите му тези варианти пред парламента са ясни. "Ситуацията не е розова. Продължаването на политиките, които влачим от пандемията с различни мерки, са вредни за бюджета и резултатите го показват. Към второто тримесечие външният дълг е 45 млрд. Трябва да се предприемат спешни мерки, с които да се ограничат разходите", смята икономистът.

Пред Bulgaria ON AIR д-р Иванов заяви, че трябва да се приключат мерките от времето на пандемията и енергийната криза.

"Държавата има много канали за приходи. Трябва да се направи балансиран подход, което е политическо решение. Ротацията е един от най-големите рискове. Начертаха се 10 приоритета, по които ще върви програмата, но след това слизаме надолу в администрацията - дали подмяната на министрите няма да се отрази и на политиките на всеки 9 месеца", заяви гостът.

Според него през 2023 г. трудно ще слезем под 3% дефицит, но изтъкна, че от голяма важност е политическото решение.

"Двете партии имат сходни програми, но на какво ще дадат като  приоритет е важно. Ограничаването на пръскането на пари и капиталовите разходи биха дали възможност икономиката да се движи по-предвидимо", допълни икономистът.

Д-р Иванов изрази мнение, че има достатъчно варианти, по които данъците да се балансират, защото увеличените разходи не водят до увеличени приходи.

"Изравняването на ставките е задължително, защото няма как в нормална обстановка да се дава приоритет на един сектор спрямо друг", настоя гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.