България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кошмарът на една майка: Шофьорът, убил певеца Нико, получи условна присъда и се прибра в Турция

"Ако няма наказани виновници, беззаконията ще продължат", настоя Мариела Николова

23.05.2023 | 08:07 Редактор: Михаела Димитрова

Преди 5 години двама млади музиканти загинаха при сблъсък с турски автовоз. Шофьорът, управлявал камиона, е на свобода с условна присъда.

"Може би ще ми е трудно да кажа дали ще има справедливост. Очакваме, ще работим за това и се надяваме в един момент тя да възтържествува", каза в "България сутрин" майката на загиналия в катастрофа певец Николай Николов - Нико - Мариела Николова .

По нейни думи вече е станало ясно какви са мотивите да бъде освободен извършителят и какви са "вратичките" това да се случи. 

Обвиняемият приема вината си, това автоматично му намалява присъдата с една трета. "От четири години и половина присъдата се намалява с една трета, става три години, което е горният праг, в който присъдата може да бъде условна", обясни Николова.

Тя сподели, че има 6 предложения за промени в законодателството, за да няма несправедливости. Мариела Николова предлага МПС, участвало в ПТП, да не бъде освобождавано преди да завърши цялото производство.

"В нашия случай камионът беше освободен десетина дни след инцидента и автотехническата експертиза трябваше да се извършва по снимки, което предпоставка за некоректна експертиза", даде пример майката на Нико.

Според нея трябва да има ясно регламентиран срок за извършване на техническите експертизи - първа, тройна, петорна. "Ясно определен срок за приключване на досъдебно производство, в нашия случай то се проточи 4 години и 11 месеца", уточни майката на загиналия изпълнител.

Николова смята, че при смърт на пътя трябва да има ефективна присъда в условия на незабавност, както и процес по уведомяване. "Ние научихме от медиите за случилото се. Полицията не беше счела да ни уведоми нито по телефон, нито на място. Отговорът беше, че няма разписана ясна процедура за уведомяване на близки в случай на трагедия на пътя", обясни Мариела Николова.

"Нашата борба е за всичките деца, децата на България, хората на България. Ако няма наказани виновници, беззаконията ще продължат. Време е наистина да се бие тази камбана. Да седнат да ги направят тези промени", изтъкна тя.

"Настояваме за максимално наказание. Човекът, причинил смъртта, е турски гражданин, той беше освободен миналия четвъртък и вече е в своята страна. Чудя се как ще бъде докаран в България", сподели страховете си Мариела Николова.

Гледайте видеото с целия разговор.