България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Децата ни са финансово неграмотни, мама и тате ги дундуркат и след 30 години

"Българинът е спестовник, не разхищава", каза Росица Вартоник

23.05.2023 | 07:55 Редактор: Искра Ангелова

България е на дъното на класация за финансовата грамотност сред младите. Проучване в САЩ показва, че поколението Z - младежите до 26 години, смятат, че е нормално да бъдат издържани по-дълго време, отколкото родителите им намират за приемливо.

"Всички данни сочат, че нивото на българските младежи по отношение на финансовата грамотност са по-ниски от тези на техни връстници по света. През 2018 година беше проведено проучване на PISA за финансовата грамотност и от 20 страни България е на 18-о място. Много са комплексни причините за това нещо. Финансовата грамотност на децата е огледало на нашите родители и това е нормално, защото тези умения и отношението към това да управляваме парите си, това е повече поведение", каза директорът на фондация "Инициатива за финансова грамотност" - Росица Вартоник, в студиото на "България сутрин".

Тя подчерта, че възпитанието започва от семейството.

"Ако самите родители не са достатъчно финансово грамотни, децата им едва ли ще бъдат. Обичайно училището е мястото, което въздейства така, че разликите в социалното да бъдат минимизирани, докато в България това е проблем. От друга страна в училище няма предмет "Финансова грамотност". Няколко са нещата, които децата трябва да усвоят. Едно от тях е - не харчи повече, отколкото можеш да си позволиш. Това е основно правило", категорична е Вартоник.

По думите ѝ технологиите също са изкушаващи.

"Като включим към това и много бързия достъп до кредит, бързия достъп до различни финансови услуги, ако това не е подплатено със солидни навици за управление на личните финанси - една крачка е пътят до проблема. Младежите често прибягват до кредитите, дори бързите кредити не са толкова проблемни. Кредитът, какъвто и да е - той е инструмент и въпросът е как ще го използваме. Има голяма част от младежите, които отиват и взимат пари назаем, за да си купят телефон. Защо?", каза още директорът на "Инициатива за финансова грамотност" в ефира на Bulgaria ON AIR.

Вартоник припомни, че в България има традиция родителите да се грижат дълго време за децата.

"Въпрос е и на деца, и на семейна среда. Истината е, че има пораснали деца, които живеят с родителите си, но те допринасят за домакинството, те участват активно във финансите. Никой родител на желае да отглежда порасналото си на 30 години дете вкъщи. Те трябва сами да започнат да се справят с живота си", коментира още Росица Вартоник.

Според нея трябва да водим здравословен финансов живот.

"Трябва да поставим под контрол харчовете си - да направим бюджет. Българите не се замислят за две неща - едното е как да се подсигурят срещу рискове - наводнения, земетресения, има застрахователни механизми, които да ни помогнат. И другото, което е много важно, това е мисълта за утре - дългосрочното финансово планиране. Българинът е спестовник, парите ги държи в банка или кеш, не разхищава. Българите държим добро ниво за бюджетиране на ежедневните харчове", добави Вартоник.

Гледайте целия разговор във видеото.