България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пасхален концерт събира средства за параклис на Божи мост

На открито участие ще вземат радиохорът на БНР, Деси Добрева и фолклорни състави, обяви организаторът арх. Пламен Мирянов

16.05.2023 | 09:36 Редактор: Юлиан Христов

За трета поредна година ще се проведе пасхалният концерт "Мост над небесата". Проявата ще бъде на Божи мост край Враца. 

Организаторът на събитието арх. Пламен Мирянов каза в студиото на "България сутрин", че в концерта участие ще вземат радиохорът на БНР, Деси Добрева и църковен оркестър. Ще има много фолклорна музика и светлинно шоу. 

Ще бъде направена и възстановка на битката на Константин Велики с римския император Максенций през 312 година. 

"Тази битка до голяма степен решава хода на християнството във Византия и изобщо в Европа. Ние искаме по случай празника на Св. Константин и Елена да припомним това събитие", каза арх. Мирянов.  

"Пасхален концерт означава Възкресенски, по случай Възкресение Христово. Много хора, когато дойдат, не знаят какво да очакват, но след това са ме спирали по улицата и са ме питали ще има ли още едно издание", разказа организаторът на проявата.  

По думите му идеята за светлинно шоу в пещерата прави концерта уникален.  

"Това е единственото място в света, където можем да направим тази връзка между бог и човек", подчерта Мирянов пред Bulgaria ON AIR

Гостът добави, че събитието ще има и благотворителна цел - събиране на средства за параклис "Свети Дух", който ще бъде построен до Божи мост. "Мястото е избрано, защото е специално, свързано е с Бога. Божи мост винаги за мен е представлявал връзката между земно и небесно. Вече няма тази преграда, която е била след грехопадението, така че е добре да има един параклис", поясни арх. Мирянов.  

Жителите на село Лиляче са заявили, че искат такъв параклис. Към момента за построяването му са събрани 5 хил. лв. 

"Родолюбие и святост, това са със сигурност двете начала, двете направления на този концерт", каза още организаторът на концерта.  

Гледайте целия разговор във видеото.