Да спасим храм "Св. Мина": Нужни са 150 000 лв. за спешни ремонти

Покрив, дренаж и укрепване на сградата са трите най-спешни дейности

07.05.2023 | 14:20 Редактор: Елеонора Танева

150 хиляди лева са необходими за спешни ремонтни дейности за реставрирането на храм "Свети Мина" в столичния район "Слатина". Църковното настоятелство стартира дарителска кампания.

Църквата е построена през 1872 г. от живеещите тогава в село Слатина. Той се превръща в център на духовността и вярата. Закон от средата на миналия век задължава служителите да замажат стенописите. Храмът остава затворен за 10 г., което води до пълна разруха.

"Най-важно е да се направи покривът. След това малко по малко всичко идва на мястото си - покрив, дренаж и укрепване на сградата са трите най-важни неща", заяви протойерей Андон Софиин.

"Недопустимо е в 21 век да допуснем той да бъде разрушен. Когато вляза в храма, сърцето ми се изпълва  тъга, виждайки неговата физическа немощ", казва д-р София Ангелова.

На 31 май от 19 часа при стадион "Академик" ще има благотворителен концерт за събиране на средства за ремонт на храма "Свети Мина". Той съвпада с международния ден против тютюнопушенето. Призивът е всеки да дари поне стойността на една кутия цигари.

Всеки, който иска да дари за спасяването на храма, може да го направи на следната дарителска сметка:

BIC: BPBIBGSF BG27 BPBI 7942 1024 6623 01. 
За ЦН при храм "Св. Вмчк Мина"

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.