България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Двойно повече хора ще имат достъп до социални помощи, увеличиха средствата

Зам.-министър Надя Клисурска обясни подробно новите промени

16.05.2023 | 09:27 Редактор: Петя Кръстева

От 1 юни значително разширяват достъпа до социални помощи. Размерът на подпомагането за някои категории се увеличава повече от два пъти.

"Беше направена сериозна реформа в социалното подпомагане. Всички те вече ще бъдат определяни на база на линията на бедност. Преди това се предоставяха на база един икономически показател - гарантиран минимален доход, който отпадна. От една страна, линията на бедност се актуализира всяка година с постановление. Тя се определя спрямо данните от Евростат и през 2023 г. беше направо най-голямото ѝ увеличение. Социалните помощи и достъпът до тях ще бъдат до не по-малко от 30% от линията на бедност или 151,20 лв.", заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска в студиото на "България сутрин".

Тя посочи, че благодарение на новия правилник помощи ще получават пет квалификационни групи - самотноживеещите хора; съжителстващите заедно лица; деца до 18 години, ако учат до 20-годишни; бременните жени до 45 дни преди раждане; отглеждащите деца от 1 до 3 години и самотноотглеждащите родители на деца до 18-годишна възраст, които ще учат поне до 20-годишни. 

"С направените предложения сме търсили спазването на един баланс, който да гарантира справедливостта. Направили сме така, че да разширим обхвата и повечето лица, които са социално изключени, да получат помощи. Това обаче не означава, че те нямат своите ангажименти към държавата", поясни Клисурска, като допълни, че по този начин представителите на групите се подканят не да разчитат на социални помощи, а да си потърсят работа.

Зам.-министърът на труда беше категорична, че средства за подпомагане има, тъй като те са били предвидени при разглеждането на бюджета още през миналата година. 

"Според предишния правилник, за да получат право на социално подпомагане, трябваше да имат непрекъсната  регистрация в бюрата по труда за 6 месеца. Сега той е намален на 3 месеца. За получаването на помощи имаше значение още размерът на жилището и числеността на семейството, докато сега това няма значение", изтъкна предимствата на новия правилник гостът на Bulgaria ON AIR.  

Клисурска поясни още, че заявленията на лицата, които са ги подали преди 1 юни, ще бъдат обработени административно и няма да се налага отново да подават такива. Друг положителен аспект на промените в социалното подпомагане е това, че младежите, напускащи резидентни услуги, ще имат право да получат помощ до 3 месеца след започването на работа. 

"Ако през 2022 г. около 59 000 лица са получавали помощи, през 2023 г. те ще бъдат над 118 000. В новия бюджет сме заложили увеличението на средствата", каза още гостът.  

Гледайте целия разговор във видеото.