Важни промени за социалните помощи, дори и за децата, които не ходят на училище

Увеличават се и парите за извънредно възникнали нужди

11.05.2023 | 18:45 Редактор: Искра Ангелова

Досега социалните помощи се изчисляваха спрямо гарантирания минимален доход, който беше определен на 75 лв. и не беше променян от 2018 г. От 1 юни отпускането на месечните социални помощи вече ще бъде обвързано с линията на бедност, която сега е 504 лв.

Промяната става възможна след като служебното правителство одобри промените в правилника за прилагане на закона.

Ето и някои от основните промени - от 1 юни безработните, които са регистрирани в Бюрата по труда и получават социални помощи, ако си намерят работа, ще продължат да получават социалната помощ още 3 месеца, идеята е преходът да става по-плавно.

Промените предвиждат от 1 юни, че когато човек на месечно социално подпомагане започне работа, той ще продължи да получава още три месеца и помощта от държавата.

Увеличават се и парите за извънредно възникнали нужди, това е еднократната помощ, която държавата отпуска на домакинствата при природни бедствия, например. Сега тя се определя като петкратния размер на гарантирания минимален доход и е в размер на 375 лева, а от 1 юни тази помощ ще до 3 пъти линията на бедност. И ще надмине 1500 лева. 

След наводненията в Карловско - близо 400 семейства получиха по 375 лева от държавата като помощи. Тогава пострадалите бяха категорични, че тези пари са крайно недостатъчни за преодоляване на бедствието. За подобни случаи държавата ще изплаща до трикратния размер на прага на бедността.

С промените се разширява и броят на хората, които ги получават, с около 10 хиляди души на месец.

Така хората, засегнати от промените след 1 юли, ще са около 45 хиляди на месец.

До днес родителите, чиито деца не посещават редовно училище или не са имунизирани, не получават социални помощи от държавата. Според Нели Йорданова от Велико Търново това е грешен подход.

"Ако по медицински причини детето не се ваксинира - то това не би трябвало да има отношение към помощта, която дава държавата", коментира тя.

"В момента се предвижда лицата да могат да ползват социални помощи, но с редуциран размер на помощта", поясни служебният социален министър Лазар Лазаров.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.