България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Стига погубени животи на пътя, стартира петиция за законодателни промени

"Искаме да се създаде институт за съдебна експертиза", заяви адвокат Елица Буенова

15.05.2023 | 08:10 Редактор: Вяра Димова

Търпението на хората за законодателни промени в сферата на пътната безопасност се изчерпва, а недоволството се увеличава. В неделя мащабен протест се проведе в София. Събралите поискаха едно - промяна и да се сложи край на смъртните случаи.

"Увеличават се и инвалидизираните хора. Има хора, които са в толкова тежко състояние, че тяхната съдба е обречена. Говорим в статистиката колко са загиналите, но пропускаме факта колко са тежко пострадалите", каза адвокат Елица Буенова в студиото на "България сутрин".

,

Пред Bulgaria ON AIR тя обяви стартиралата петиция за законодателни промени, като изтъкна исканията в нея.

"Предложението ни, свързано с превенцията, е "Фонд за безопасност" е да бъде изваден от бюджета на МВР и изваден от управлението на министъра на вътрешните работи. В момента Фондът събира голям обем от средства, само минимална част от тях се изразходват. Парите се събират от глоби", разкри Буенова.

По думите ѝ, ако Фондът се извади от МВР, средствата ще бъда контролирани от управителя, който заедно с екип ще осигури достъп до всички, които имат необходимост от средства.

"Ние искаме маркировка, светофари, детски площадки за обучение, а когато попитаме защо - ни отговарят, че няма пари. Когато Фондът се отдели, ще могат всички онези, които в момента се оправдават, че нямат пари - да кандидатстват, да се разгледа желанието им от комисия и остатъците от 78 млн. само за 2020 г. да не потъват в общия бюджет, а да бъдат отпускани за пътна безопасност", обясни Буенова.

Когато превенцията и средствата за пътна безопасност не окажат влияние, се стига до ПТП, при които следват тежки дела, отнемащи изключително дълго време, отбеляза гостът. 

"Това е огромен проблем. Има малко вещи лица, които работят - от 700 вещи лица, реално работят не повече от 100. Искаме да се създаде институт за съдебна експертиза. Имаме желание и за цялостна реорганизация на чл. 342 и чл. 343 от НК, които регламентират наказанията на водачите, причинили ПТП. Искаме разделяне на квалифициращите обстоятелства на две и въвеждането на термина "пътно убийство", заяви още Буенова.

Вижте повече в репортажа.